Ingyenes szállítás
30.000 Ft felett belföldön
csomagpontra
MEXIKÓI KOPÁL
( copal ) füstölőpálcika
Kifejezetten szakrális tevékenységekhez
100% természetes, kézzel készült füstölő
égési idő: kb. 60 perc/pálca, 20 db/csomag
Ezek a kopál ( copal ) füstölőpálcikák 100% természetesek, hagyományos módon kézzel készülnek különféle copal/kopál gyantákból Dél- Mexikóban - Chiapas tartományban.
A gyantákat Dél -Mexikó ( Chiapas és Oaxaca ) hegységeiben gyűjtik, majd gondosan kézzel, hagyományos módon sodorják többféle kopál ( sötét és világos ) harmonikus keverékéből.
Kifejezetten szakrális tevékenységekhez készült 100% tiszta pálcika.
Már a kezdetek kezdetén figyelembe veszik a pálcikák felhasználási szándékát - kapcsolódni az Isteni minőséghez - , ezért valóban szentként tisztelik a természetet, a folyamatot amely során a gyantából füstölőpálcika lesz. Ezért kiválóan alkalmas szertartáson, tér- és auratisztításhoz, felajánláshoz és egyéb szakrális tevékenységekhez.
Egyéb információk:
- 25 cm hosszú pálcikák
- 20 db/csomag
- égési idő: kb. 60 perc/pálca
- készült: Chiapas - Mexikó
Összetétel:
mexikói fekete kopál ( copal negro ), mexikói fehér / világos kopál ( copal blanco / oro ), faszénpor, alkohol ( kötőanyag )
Kapcsolódó blogbejegyzések
Füstölőpálcikák valódi növényi gyantából
A füstölés kultúrája az emberiség hajnala óta kíséri történetünket. Az évezredek során szinte minden kultúrában jelentős szerephez jutott a természetes növényi anyagok füstölése különféle szertartások, rituálés során, de például olyan hétköznapi tevékenységnek is szerves része volt, mint a gabonatárolók fertőtlenítése, melyhez tömjén gyantát használtak.
Modern korunkban is lehetőségünk van arra, hogy kapcsolódjunk a növények természetes illatával és gyógyító minőségeivel a füstölés révén. Ennek legtisztább formája és prémium kategóriája a füstölőszerek faszénen vagy rácsos edényen való füstölése. De nem mindenkinek van kedve, ideje és energiája ehhez, ezért sokan a füstölőpálcikákat részesítik előnyben. A pálcikákon belül is külön kategóriát képeznek azok a pálcák, melyek tiszta növényi gyantából készülnek, hogy így adják vissza a nemes füstölőgyanta nagyszerűségét.
Szerencsére ezt az igényt hamar felismerték, így már hozzájuthatunk olyan természetes növényi alapanyagokból készült tiszta, prémium füstölőpálcikákhoz, melyekhez valódi növényi gyantákat adnak hozzá. Ezáltal nemcsak egy tisztább-természetesebb térillatosító alternatívához juthatunk hozzá, hanem ezekhez a növényi gyanták által képviselt, szellemi-energetikai minőségekhez is kapcsolódhatunk hétköznapjainkban. Mik ezek a gyanták és milyen energiához juthatunk általuk? Lássuk!
Mirha (Commiphora myrrha)
A mirha füstölve meleg, édes-keserű, balzsamos-fűszeres illatot áraszt, de önmagában ritkán füstölik, általában keverékekben találkozunk vele, mivel a szantálfához hasonlóan az a különleges képessége, hogy az egyes alkotóelemeket képes egységbe rendezni. A mirha a földelő keverékeknek is elmaradhatatlan összetevője. Füstöléskor a mirha aktív és vidám hangulatot teremt, belátóvá, önzetlenné tesz. Balzsamos, tisztító, fertőtlenítő és világosító hatása van, kinyitja az ajtót a szellemhez, eltünteti a gondjainkat és lágyítja az érzéseinket. Gyógyítja női minőségeinket, női generációs vonalunkat.
Sztórax (Liquidambar orientalis)
A sztórax gyanta a világ legkellemesebb illatú füstölőanyagainak egyike, amiért is évezredek óta keresett árucikk. Aromája nagyon édes, balzsamos és érzéki. Füstjének hatására nyomban elillan a rosszkedv és a bánat. Oldja az érzelmi feszültségeket, romantikus és érzéki hangulatot teremt, ezért gyakran találkozunk vele különféle keverékekben, de a sztóraxgyantával átitatott faszéndarabkákat magukban is füstölhetjük.
Benzoin Siam (Styrax tonkinensis)
A benzoét néha az intellektus füstölőjének is nevezik, mivel frissen tartja a szellemet. Illatának csábító és euforizáló hatása van, energiát ad, elűzi a negatív gondolatokat, lelki nyugalmat és békét nyújt.
Ami a különböző fajtájú benzoékat illeti, mind színben, mind pedig illatban elég különbözőek, jelenleg általában 3 fajtája kapható:
1. BENZOE SUMATRA: szürkés gyantaszemek, erőteljes friss, fűszeres illattal
2. BENZOE SUMATRA MANDULA: narancsvörös színű gyantaszemek, erőteljes édes-fűszeres-vaníliás illattal
3. BENZOE SIAM: sötét vöröses-barnás gyantaszemek szintén erőteljes édes-fűszeres-vaníliás illattal.
Dammar (Canarium strictum)
Maláj nyelven a dammar neve "FÉNYT" jelent, és a gyantának valóban van egyfajta fénytörő tulajdonsága, sokkal fontosabb azonban ennél az energetikai "fényesítő" hatása. A dammar könnyű, citrusos illata jókedvre derít, megnyugtat, nevéhez hűen fényt hoz a lélek sötétségébe. A dammar kiváló választás a szomorúság, búskomorság és depresszió elűzéséhez.
Halmaddi (Ailanthus malabarica)
A halmaddi fája a dél-indiai Karnataka erdejében növő gyantás fa. Neve, Ailanthus visszavezethető az Ambonese törzs ailanto szavára, jelentése "Istenek fája" vagy "Mennyei fa". Aromás kérgét és gyantáját is hasznosítják. Illatjellegében hasonló a Nag Champa közismert illatához, azonban a Halmaddi önmagában képviseli ezt az illatkaraktert, míg a nag champa illatát virágos keverékkel érik el. Nagyon finom, különleges és kellemes aromájú füstölőszer.
Mi van vagy inkább mi nincs egy olcsó füstölőpálcikában?
Egy füstölőpálcika elkészítéséhez általában a következő anyagokra van szükség:
- növényi részek ( gyanta, gyökér, szár, levél, virág, termés )
- illatos olajok ( illóolaj, macerátum vs. szintetikus aroma )
- kötőanyagok ( pl. méz, gummi arabicum, makko por, tragant mézga vs szintetikus ragasztó )
- égéssegítő ( pl. faszén, salétrom, faőrlemény )
- fa / bambusz pálcika - ha indiai típusú készül
Egy füstölőpálcika minősége ( nem meglepő módon ) attól függ, hogy mennyi és milyen minőségű alapanyag kerül bele.
Ha az olcsó pálcikáknál maradunk, akkor abban csak pálcikát, szénport, esetleg még valamilyen olcsó faőrleményt, valamilyen szintetikus ragasztót és szintetikus aromát találunk ( ún. mártott pálcikák ). Valahogyan ki kell matekozni Indiában, hogy Magyarországon egy kereskedő tudjon bruttó 167 Ft-ért adni egy dobozt belőle...
Amitől füstölő lenne, azaz valódi növényi részek és olajok, abból sajnos semmi nincs benne.
Természetesen a ragasztó megtartja a szénport a pálcikán, és illata is van a szintetikus aromáknak, és hát úgyis néz ki, mintha...
De nem az.
A valódi füstölő ennél sokkal többről szól, amihez elengedhetetlen, hogy valódi növényi részeket tartalmazzon.
Mert hogyan is hívták a régi korokban a füstölőt ? - " Az Isten felé szálló ima "
És hát azon túl, hogy ima nem lesz belőle ( szerintem ), egy sor nem túl áldásos hatása is lehet, de erről a következő cikkben...
fotó: pinterest
Gondolatébresztő a mártott és szénpor alapú pálcikákról
Az egész úgy kezdődött, hogy akartam írni egy posztot, hogy ejnye-bejnye ilyen-meg olyan rossz a mártott, szénalapú pálcika.
Erre fel a csütörtöki szállítmánnyal érkeztek új ÉDESFŰ / SWEETGRASS pálcikák az USA--ból, melyek láthatóan szénporral készültek ( a fotón, ami alapján megrendeltem, nem volt ennyire egyértelmű ). És akkor muszáj volt elgondolkodnom, hogy mi van ???
Ha én megírom, hogy ejnye-bejnye, meg szir-szar, akkor hogyan maradhatunk hitelesek, ha kirakjuk a polcra az amúgy észak-amerikai indiánok által készített kézműves pálcikákat ?
Szóval az Élet/Univerzum/ Isten megint csak elém tette, hogy semmi sem fekete vagy fehér ( bár a szénpor fekete, és a vele készült pálcika is az ), és hogy szürkének is sok árnyalata ( 50 ? ) lehet.
Úgyhogy az ítélkezés helyett csak gondolatébresztőket írok, ki ki döntse el maga, hogy mi mellett teszi le a voksát.
- A mártott pálcikák MINDIG szintetikus illatolajat tartalmaznak, ami azt jelenti, hogy aromaterápiás hatásuk biztosan nincs, a rossz minőségű, olcsó illatolaj sok embernél okozhat fejfájást, vagy más egészségügyi panaszt. Ezzel szemben viszont az áll, hogy a ma forgalomban lévő parfümök és légtérillatosítók többsége is szintetikus olajokkal készül, s azért valljuk be, hogy nem lesznek tömegével rosszul tőlük az emberek. Illat van, terápiás hatás nincs. De lehet, hogy nem is mindenkinek kell.
- Igen, az elfüstölt és a levegőben nagy koncentrációban jelen lévő szénpor ( szmog ) szerintem is okozhat egészségügyi problémát, megterheli a tüdőt ( a dohányzáshoz hasonlóan ). Ezért a szénporral készült pálcikák füstölésénél biztosan érdemes gyakrabban szellőztetni, és a füstölés gyakorisága sem mindegy. Valamint az sem, hogy milyen intenzitással lélegezzük be a füstös levegőt.
- Amit viszont észrevettem, és videón is bemutatok, hogy az új pálcika ( a videón a jobboldali ), annak ellenére, hogy szénporral készült, sokkal lassabban és kevesebb füsttel ég, mint a másik, ergo jóval kevesebb szénpor kerül a levegőbe. Szóval itt is különféle minőségek vannak.
- Kérdés, hogy a szénpor mellett van-e még más vegyszer az adott pálcikában, amely elfüstölve a levegőn keresztül a tüdőbe tud kerülni ? Okozhat-e az további problémát ? Okozhatnak-e a szintetikus illatolajok egyéb problémákat a fejfájáson kívül ( amit nagyjából tudnak ) ? Vannak-e erre vonatkozóan vizsgálatok ? Gyanítom, hogy nincsenek.
- Ne felejtsük el az egyéni érzékenységet sem, hiszen ugyanarra az ingerre, hatásra egész különbözően reagálunk, ami az egyiknek túl kevés, az másnak már túl sok lehet.
- Illetve, hogy a nagyvárosi embereknek ez mekkora plusz terhelést jelent a városi szmoghoz képest ? Vagy vidéken, ahol fával vagy szénnel tüzelnek, és azért szmogos a levegő ?
Szóval megannyi kérdés, melyre mindenkinek magának kell megtalálnia választ. Egy biztos, hogy nálunk azért mártott pálcika nem lesz
Csilla
Videó: Florasense
Fotó: Shutterstock
Röviden a füstölőpálcikák minőségéről
Ha esetleg azon gondolkodsz, hogy az ünnep fényét füstölővel emelnéd, esetleg megajándékoznál vele ismerősöket, barátokat, akkor a következő dolgokra érdemes figyelned, ha fontos számodra a minőség és a természetesség:
- A kiválasztott füstölő tartalmaz-e egyáltalán olyat, amit füstölőszernek hívunk ( növényi gyantát, gyökeret, levelet, virágot, termést )? Vagy csak égéssegítőből, kötőanyagból, és szintetikus aromákból áll, mint a mártott pálcikák ( hatszögletű dobozban ) általában ?
- Milyen égéssegítőt tartalmaz ? Szenet, salétromot vagy esetleg valamilyen faőrleményt ? Ezt azonnal látod a színéből, hiszen a szén alapú pálcikák feketék. A jobb minőségű pálcikákat faszén helyett faőrleménnyel készítik.
- Milyen kötőanyagot tartalmaz, hogy összeálljon a pálcika ? Szintetikusat, vagy valamilyen természetes anyagot, mint az arabmézga vagy tragantmézga ?
- Valódi illóolajjal vagy szintetikussal készül ? Ha az utóbbival, akkor milyen minőségűvel ? Az indiai típusú pálcikák többsége illatolajjal vagy illóolajjal készül, a tibeti típusúakba általában nem tesznek olajos illatosítót. A japán pálcikáknál ilyet is és olyat is találhatunk. Ha egy pálcika pl. gyöngyvirág illatú, melyből nem létezik illóolaj, akkor biztos lehetsz benne, hogy szintetikus anyaggal van dolgod.
- A pálcikában milyen mennyiségű és minőségű füstölőszer ( növényi gyanta, gyökér, szár, levél, virág ) van ? Minél több és jobb minőségű, annál erősebb a hatása, és természetesen annál drágább is. Tartalmazhat egy pálcika 5%-ot is, de 50 %-ot is, vagy még annál is többet, mint a nálunk lévő prémium palo santo pálcikák. Ez utóbbi olyan erőteljes, hogy egy pálcikát csak 2-3 alkalomra tudsz elhasználni. És igen, 7 db 3.990 Ft...
A pálcikák minőségét elég jól mutatja az áruk, a 600 Ft / doboz pálcikákban már találunk valamennyi füstölőszernek nevezett anyagot, de az erőteljes illatát rendszerint szintetikus olaj adja ( tisztelet a kevés kivételnek ). Ha ennél többet és jobbat szeretnél, akkor az 1.000 Ft felett/ doboz pálcikák között keresgélj.
Ha bármi további kérdésed lenne, szívesen segítünk.
Áldott adventi készülődést kívánok,
Csilla
Mitől különleges a TEOMATI SACRED COPAL füstölőpálcika ?
További érdekességeket itt olvashatsz a Teomatiról: KATT IDE
Kapcsolódó tudástárbejegyzések
TAVASZI MEGÚJULÁS TÉRTISZTÍTÁSSAL
A tavasz időszaka, mikor a természet új életre kel, kiemelten szól az embereknél is a megújulásról, az újrakezdésről. Ekkorra esik a Húsvétot megelőző 6 hetes böjt, mely kiváló időszak fizikai szinteken a testünket elnehezítő salakanyagok kitisztítására, lelki-szellemi szinteken pedig a bennünket már nem szolgáló érzelmek, gondolatok, hitrendszerek elengedésére. De nemcsak testünknek, lelkünknek és szellemünknek van szüksége a tisztulásra és az elengedésre, hanem a bennünket körülvevő kisebb-nagyobb térnek is, legyen az lakás, iroda vagy kert.
Ezért vágunk bele tudatosan vagy tudattalanul a tavaszi nagytakarításba, rendrakásba, szortírozásba és lomtalanításba, melynek végeztével legalább annyira megkönnyebbülünk, mint amikor böjtölünk.
Van azonban a megtisztulásnak egy olyan aspektusa, melyről a mai rohanó nyugati világunkban sokan megfeledkeznek, ez pedig a „láthatatlan” szintek energetikai tisztítása, a tértisztítás. Nem volt ez mindig így, és a világ nagy részében manapság is természetes tevékenység a bennünket körülvevő tér energetikai tisztítása füstölés segítségével.
A füstölés, mint a tradicionális növényhasználat egyik legősibb ága, egyidős az emberiséggel, azóta füstölünk, amióta tüzet rakunk, hiszen a fa eltüzelése maga is füstölés, bár a füstölésen leginkább a különféle gyógy- és fűszernövények tűz általi elhamvasztását értjük. Az emberek hamar felfedezték, és megtapasztalták, hogy az elfüstölt növényeknek nemcsak illata van, hanem különféle egyéb jótékony hatása is, mely általában „nem kézzel fogható”, hiszen ezzel a módszerrel elsősorban a lelki-szellemi szintekre hatunk. A füstölés hagyományát és tudását minden ősi kultúrában nagyra becsülték, legyen az az ókori Egyiptom, Babilónia, Görögország, a Római birodalom, India vagy Kína vagy akár az őslakos indiánok az amerikai kontinensen (maják, aztékok stb.).
A füstölésnek - ennek az ősi módszernek - nagyon sok alkalmazási területe van, a legfontosabb és a leginkább hozzákötött mégis az energetikai tisztítás. Ebben az esetben olyan növényeket füstölünk, melyeknek tisztító hatása van. Ilyen például a keresztény kultúrkörben is jól ismert tömjén gyanta, az orvosi zsálya, a feketeüröm, a boróka valamint az utóbbi időben az amerikai kontinensről átkerült és gyorsan közkedveltté vált palo santo fa és a fehér zsálya.
Tértisztítást a füstölés többféle formájával is végezhetünk (például 100% tiszta füstölőpálcikával, palo santo fadarabbal vagy fehér zsálya köteggel), de a leggyakrabban mégis a klasszikus faszenes füstölést használjuk, hiszen ennek a legnagyobb a füstje és a legerősebb az energetikai hatása. Ez utóbbihoz érdemes olyan edényt használnunk, mely könnyen és jól mozgatható, például fa nyéllel rendelkezik (hogy ne melegedjen át), vagy lengethető mint a templomból ismert tömjénező edények. A faszén, melyre a természetes füstölőszer kerül, a vízipipa boltokból már jól ismert öngyulladós faszénkorong, melynek meggyújtása és átizzása 3-4 percet vesz igénybe. A füst és az energiák tereléséhez pedig érdemes madártollakból készült legyezőt használnunk. Az energetikai tértisztítás egy rituálé, azaz egy konkrét szándékkal véghezvitt „mágikus”, teremtő cselekedet, ezért fontos, hogy szánjunk rá mindig kellő időt (ne csak úgy kutyafuttában végezzük), amikor is teljes figyelmünket ennek szenteljük. Ez egy kisebb lakás esetén minimum fél óra, családi háznál, ahol kert is van, akár 1-2 óra is lehet. Segíti a jelenlétet, ha egyedül vagyunk otthon, az esetlegesen jelen lévő háziállatok reakcióit pedig figyeljük, ők még érzékenyebben reagálnak erre, mint mi emberek. A tisztításnál ugyanis a bejárattól indulunk, és az óramutató járásával ellentétesen járjuk körbe a lakást-házat, a pincétől a padlásig, az egyik helyiségből a másikba, végén pedig alaposan kiszellőztetünk.
Tértisztítást nem kell túl gyakran végeznünk otthon, elég évente 2-4 alkalommal, rendszerint évszakváltáskor, amikor is a nagyobb takarításokat is végezzük, kivéve ha valami rendkívüli eset történik (betegség, veszekedés, halál), illetve ha mi magunk érezzük ennek szükségét azáltal, hogy minden különleges ok nélkül rosszul érezzük magunkat a térben. A tértisztítás után a legtöbb ember pozitív érzéseket és változásokat tapasztal: „felkönnyül” a tér, mozgásba lendülnek az energiák, több az öröm és felszabadultság, kevesebb a feszültség és a veszekedés, beindulnak a rég áhított változások.
Szerző: Papp Csilla