Tömjén gyanta - OMAN
BLACK HOJARI ( SHAABI )

gyan033
Készleten
Ár:
2.290 FT
Darabszám:
Kiszerelés:
20 g

( Boswellia sacra )

A világon egyetlen helyen, az omani szultánság Dhofar nevű régiójának száraz sivatagaiban találhatóak azok a különleges fák, melyek a világ legdrágább és legkeresettebb tömjénjét adják, a tömjének királynőjét, az AL-HOJARIT.

Színe ( helytől, évjárattól és időjárástól függően ) az egészen sötétszürkétől ( black hojari - shaabi ) a barnáson át red / amber hojari ) a világosabb szürkés/sárgán superior hojari ) keresztül az egészen hófehérig ( tejfehérig ) terjedhet.

A közös mindegyikben az oly jellegzetes, légiesen könnyed citrusos illat és energia. A hojarit még azok is szeretik, akik egyébként nem kifejezetten tömjén kedvelők.

A legkülönlegesebb ezek közül - ami az európai ember számára elérhető - az a ROYAL HOJARI, melyet kézzel válogatnak. Kb. 300 kg hojari tömjénből 1 kg Royal Hojarit tudnak leválogatni. Ezeknek a nagyon szép, világossárga, gyakran átlátszó, évjárattól és frisseségtől függően zöldesbe hajló cseppeknek van még egy különleges illatjellege: ez a friss kámforos, eukaliptuszra emlékeztető illatjegy.

A black hojari illata - az omani tömjénre oly jellemező citrusosság mellett - mélyebb, fűszeresebb, gyümölcsösebb illatjegyeket is mutat. Mivel ennek a fajtának a legmagasabb az illóolaj tartalma, ezért előszeretettel használják illóolaj lepárláshoz. Pedig füstölve is mennyei !

Prémium

Kapcsolódó tudástárbejegyzések