Ingyenes szállítás
30.000 Ft felett belföldön
csomagpontra
Füstölőrács rozsdamentes kefével
Rozsdamentes füstölőrács
kicsi rozsdamentes kefével
több méretben
Rozsdamentes acélból készült, füstölőrács/ pótrács kicsi rozsdamentes kefével arra az esetre, ha már nagyon elhasználódott a kedvenc füstölőedényén a régi, vagy, ha van olyan párologtató edénye levehető a tálkáját rácsra szeretné cserélni.
Kiválóan alkalmas növényi gyanták (pl. tömjén, mirha, kopál), és növényi szárítmányok - gyógynövények (pl. fehér zsálya, palo santo), füstölőszer keverékek füstölőrácsos edényen történő füstöléséhez/ égetéséhez.
Egyes gyantákat mikor rácsos füstölőedényre helyezünk, a melegítés hatására jobban megolvadnak, egészen folyóssá válhatnak (pl. Copal blanco, dammar, perui kopál), ahhoz, hogy hosszútávon meg óvjuk a gyantaégetőre helyezett füstölőrács épségét, javasolt a fémlap vagy füstölőlapka használata. Használatuk leírását, tisztítását a HASZNÁLATI TIPPEK fül alatt tudja elolvasni.
A rács / pótrács kiválasztásánál ügyeljünk a méretre, formára (kerek vagy négyszögeles), típusra (peremes vagy perem nélküli) és a színre, bár ez utóbbi csak esztétikai szempontból lehet fontos, a funkciót nem befolyásolja. A rácsok mérete peremmel együtt értendő! Inkább hagyjunk rá 1-2 millimétert, és kerekítsünk felfelé, mintsem bele essen a kiválasztott rács az füstölő égető edénybe. Ezek a rácsok mélyítettek, így stabilan ülnek az edényen.
Füstölőrács információk:
Átmérő: 6 cm és 8,5 cm változatban
Anyag: rozsdamentes acél
Szín: ezüst fém
Alkalmazhatóság: 2-4 órás teamécsessel - füstölő/tömjén égető edényhez
Kiegészítő: 1 db kicsi rozsdamentes fém kefe
Kérjük, hogy a használati javaslatot, a tisztítással kapcsolatos információkat és videót illetve a biztonsági leírást a
HASZNÁLATI TIPPEK fül alatt nézze meg!
Hogyan füstöljünk rácsos edényen, nézze meg itt a videót:
Használati javaslat:
- Bontsa ki a csomagolásból a füstölő/pót rácsot.
- Távolítsa el a füstölőégető edényről a kihűlt cserélendő rácsot vagy a kihűlt párologtató edény aromacsészéjét, ezt követően helyezze az új rácsot az edényre.
- Rozsdamentes acél rács esetén 2-4 órás, réz rácsok esetén 8 órás teamécses használatát javasoljuk. (A réz rács nehezebben melegszik át). Helyezze az edény kialakításának megfelelő helyre a teamécsest, majd gyújtsa meg azt.
- Kis adagolókanál segítségével tegyen a kívánt füstölőszerből a rácsra, majd élvezze az aromás füst illatát. A leégett füstölőanyagot, az adagolókanál segítségével távolítsa el, és ha még szükséges helyezzen egy újabb adag füstölőszert a rácsra.
- A füstölés végeztével, oltsa el a gyertya lángját. A rács még akár 10 percig is meleg lehet.
Tipp: A füstölőanyagot inkább a füstölőrács inkább széli részein oszlassa el, mivel a rács legközepén a legforróbb, így azon a részen a hőre érzékeny anyagok gyorsan csak elégnek, nem csak izzanak, füstölnek.
A rács tisztítása:
- kefével: várja meg míg kihűl a rács, majd határozott mozdulatokkal dörzsölje meg a kefével a tisztítandó területeket.
(Kínálatunkban kicsi fém, vagy nagyobb fanyeles kefét talál.
Tipp: a kicsi fém kefét csak egyirányba lehet húzni, különben nagyon gyorsan kitörnek a fogai!) - kiégetéssel: A kiégetést lehetőleg szabadban végezzük, mert a rácson lévő maradék gyanta begyullad, lángol, nagyon füstöl és le is csöpöghet!Szükség lesz egy csipeszre vagy fogóra és bármilyen nyílt lángra.Miután a rácsba ragadt anyagot a kefével már nem lehet eltávolítani, fogjuk meg egy csipesszel a rácsot (vagy fogóval) és nyílt lángba tartva ( ez lehet szakács fáklya, vihar gyújtó, öngyújtó vagy gyertya lángja - legerősebbtől a gyengébbik felé sorolva őket ) hagyjuk, hogy az beragadt anyag lángra lobbanjon. A lángtól ne ijedjünk meg, anyag mennyiségtől függően eltarthat 1,5-2 percig is a teljes kiégés. Miután elaludt a kiégő anyag lángja, a maradék kormot a kefe segítségével söpörjük ki. Helyezze vissza az edényre vagy tűzálló felületre míg kihűl a rács, nézze meg, hogy a szélein nincs-e olvadt gyanta, ami ide-oda ragadhat, ha igen távolítsa el.
A leírtakat videón is megnézheti itt:
Fémlapka, füstölőlapka:
A fémlapot a ráccsal együtt használja, helyezze az 5 cm átmérőjű fém lapot a rács közepére, majd tegye rá a füstölni kívánt gyantát.
A füstülőlapkát a füstölőrács helyett használjuk. Vegye le a rácsot ( ha meleg csak csipesszel fogja meg és helyezze hőálló felületre) és tegye fel helyette a füstölőlapkát, majd helyezze a közepére a füstölni kívánt anyagot.
tisztításának lehetőségei:
- kefével nem tudjuk letisztítani
- hasonlóan égesse le, mint a rácsot
- ha semmiképpen nem megoldható az égetés benzinnel leoldható a ráragadt/beszáradt gyanta (kevésbé javasolt, mert nagyon büdös)
Biztonsági előírások:
Soha ne fogja meg szabad kézzel a felmelegedett rácsot vagy egyéb felmelegedett fém részeket, égési sérülést okozhat! Csak csipesszel fogja meg a felmelegedett rácsot! Csak szellőztethető helyen használjon füstölőt. Soha ne fogja meg szabad kézzel a felmelegedett füstölőégető edényt vagy a faszenet. Hőre fokozottan érzékeny felületeken (pl. lakkozott bútor) nem javasoljuk az égetők használatát. Nyílt lángot vagy izzó füstölőt soha ne hagyjon őrizetlenül! Ha a szobában gyermek vagy háziállat is tartózkodik fokozza a baleset kialakulásának kockázatát, kérjük ilyenkor fokozottan ügyeljen a füstölő égetőre! Amennyiben faszenet használt, győződjön meg arról, hogy a faszén korong kialudt/kihűlt, használat után még sokáig meleg marad, így szemetesbe vagy gyúlékony helyre tenni tilos!
Kapcsolódó blogbejegyzések
Holisztikus tisztulás - Aurális védelem füstöléssel, illóolajokkal
Auránk tudatos tisztítása, úgy gondoljuk, hogy elengedhetetlen a növekedéshez, fejlődéshez és az előrelépéshez. Talán fel se tudjuk fogni, mennyire fontos a finomenergetikai szintek karbantartása. Ehhez nemcsak a tisztítás, de ez esetben a védelem is szervesen hozzátartozik. Otthonunk tisztításánál ezt csak mint egy opció említettük, hiszen oda, azért nem engedünk csak úgy be bárkit. Azonban mindennapi tevékenykedéseink során bizony akarva akaratlan kapcsolódunk olyan energiákkal is, melyek nem feltétlen támogatnak bennünket. Erről pedig nekünk kell a tudatos döntést meghozni, hogy önmagunk érdekében aktívan teszünk-e valamit energetikai stabilitásunkért vagy sem.
Az Aurapajzs kész füstölőkeverék egészíti ki az Auratisztító füstőlőkeverék hatását. A tömjén, sárkányvér és tulsi kombinációja erőteljes védelmi energiákat mozgósítanak, melyeket, csakúgy mint az auratisztítás során, vizualizációval tudunk tovább erősíteni. Ha magunk szeretnénk keverni, használhatjuk a sárkányvér gyantát, angelikagyökeret, borókát, cédrust, édesfüvet, orbáncfüvet, fehér és feketeürmöt stb. Fontos!!! A növényi szárítmányhoz feltétlen válassz és keverj gyantát, ami lassítja a füstölést és, mint közvetítő anyag, átalakítja a növényt a tűz energiája által.
Illóolajokkal is támogathatod aurádat. Ehhez alkalmazhatod a pacsuli, szantál, pálmarózsa, levendula, cédrus olajakat. Az illóolajak ilyen célú felhasználására legalkalmasabb eszköz az illatgömbök viselete, akár mint nyaklánc, karkötő vagy fülbevaló. Egyre elterjedtebb a lávakő használata illóolajokhoz, hiszen porrózus felületén megmarad az olaj, és így el tud párologni. Exkluziv ezüst illatos ékszerekért fordulj a Pomanders-hez, egyéni konzultáció során egyedi ékszered mellé személyreszabott Védelmező keveréket is kérhetsz!
Az illóolajok között is különleges helyet foglal el a tömjén. Amellett, hogy az isteni tudatossághoz, égi szférához és a Fényhez kapcsolódik és kapcsol bennünket is, testünkön viselve erőteljes védelmező hatása is van. Az illatgömbök mellett cseppentheted bázisolajba vagy hidrolátumként magadra fújva is.
Párologtató vagy diffúzor segítségével is aktiválhatod az illóolajak energiáit. Bázisolajhoz adva az illóolajakat testünk egészén viselhetjük őket.
Talán a legkényelmesebb módja auránk frissítésére, ha 1. vagy 7. csakra sprayvel magunkra fújunk egy kicsit a nap folyamán. Hasonlóan hatásos aurális védelmet alakít ki bármelyik szentelt víz alapú spray, mint az Aqua Sacral vagy az Aqua Florida.
Érdemes azonban azzal is tisztában lennünk, hogy mind a természetes füstölőanyagok, mind az illóolajak jelenléte és hatása mulandó, bizonyos idővel hatásuk elillan, hacsak nem módunkban áll egész napos használatukra. Ha ennél tartósabb védelmet szeretnél magadon-magad körül érezni, akkor tarts velünk, legközelebb erről írunk!
Légfertőtlenítés füstöléssel
Bár manapság sokan a füstölést csak légtérillatosításra használják ( amire egyébként kétség kívül alkalmas ), de éppen ezért egyáltalán nem vagy csak kicsit tudatosak arra, hogy valódi, 100% tiszta növényi anyagokat füstöljenek, úgy ahogyan nagyon sokan még mindig szintetikus illatolajakat párologtatnak.
Így viszont nem engedik be az életükbe azt a számtalan jótékony hatást ( fizikait és finomenergetikait ), melyet a valódi növényi anyagok ( füstölő és illóolaj ) képesek nekünk embereknek átadni.
A füstölésnek az egyik legfontosabb alkalmazási területe a TISZTÍTÁS, különösen az energetikai tisztítás ( tér és aura ), melynek fizikai síkú vetülete a FERTŐTLENÍTÉS. Ez utóbbi most különösen aktuális lett, ezért is írok róla bővebben, mert egy jó lehetőség arra, hogy a természetes anyagok füstölése visszakerüljön a nyugati emberek életében is oda, ahová való, ahol évezredekig mindig is volt.
Mert még azok is gyakran figyelmen kívül hagyják ezt a lehetőséget, akik egyébként élnek a füstölés finomenergetikai hatásával.
Szóval minden olyan növényi anyag ( gyanta, szárítmány és ezek keveréke ), melyeknek energetikailag tisztító hatása van, ( ami ugye mérésekkel kevéssé igazolható, ezért sok ember számára nem befogadható ), azok fizikai szinten fertőtlenítenek is, tehát baktérium, vírus és gombaölők. Ilyen többek között a tömjén, a mirha, a kopál, a palo santo, a fehér zsálya, az orvosi zsálya, oregánó, kakukkfű, neem levél, borókabogyó.
A füstöléssel kapcsolatban jóval kevesebb tudományos vizsgálat van, de azért készült egy pár, ahol a légfertőtlenítés tekintetében a füstölés jóval hatékonyabbnak ( 91,43% felett ) bizonyult az ugyanabból az anyagból készült illóolajnál ( 67,5 % ).
Többek között ezért is füstöltek mindig évezredek óta a közösségi terekben ( nemcsak a templomokban ), járványok esetén pedig különösen intenzíven, ahonnan mi manapság az elterjedt füstérzékelőkkel kiűztük a füstölés ősi tradícióját.
Képzeld el, mi lenne ha az üzletekben, rendelőkben, irodákban mindenütt füstölnének, és az embereknek nem kellene annyira félniük, hogy milyen távolságot tartanak a másik embertől ! A kézmosást persze nem helyettesíti, de nem is ez a feladata.
Ha úgy látod, hogy neked hozzájárulás lehet az életedhez, akkor használd ez ősi technikát ott, ahol lehetőséged nyílik rá ( pl. az otthonodban, irodában ), és ha hasznosnak tartod, ezt a tudást, akkor vidd hírét kérlek másoknak is.
Fertőtlenítés füstöléssel
A természetes füstölés egyik legfontosabb alkalmazási területe a TISZTÍTÁS, különösen az energetikai tisztítás ( tér és aura ), melynek fizikai síkú vetülete a FERTŐTLENÍTÉS.
Az előző bejegyzésben írtam arról, hogy a klasszikusan energetikai tisztításra használt gyanták és növények fizikai szinten fertőtlenítenek is, első lépcsőben a légteret, ahol füstöljük őket ( nem is akárhogyan, hanem 90% feletti hatékonysággal ), ezért ( is ) füstöltek évezredek óta a közösségi terekben ( templomokban, kórházakban, mindenhol, ahol sok ember összegyűlt ). Járványok mint pl. a pestisjárvány vagy a kolera idején még intenzívebben füstöltek. A légtéren túl azonban tárgyak, ruházat, testfelület fertőtlenítésére is használják a füstölést már évezredek óta.
Az ókori Egyiptomban tömjénfüsttel fertőtlenítették a nagy gabonatárolók légterét és magát a tároló edényeket is.
A középkorban szintén tömjénfüsttel fertőtlenítették a boroshordókat.
Szomáliában még manapság is tömjénfüsttel fertőtlenítik a vizeskorsókat és a poharakat.
Afrikában sokfelé és az arab világban – ahol a vízzel spórolni kell – szintén tömjénfüsttel fertőtlenítik az emberek a testüket és a ruházatukat.
Persze felfoghatjuk ezt simán parfümizálásnak, de a meleg éghajlaton, ahol extrém sok kórokozó van, az emberek évezredek óta használják a jól bevált praktikáikat, így a füstöléssel történő test, tárgy és légtér fertőtlenítést is. Ez olyan természetes, minthogy csípős paprikát tesznek az ételbe, szintén fertőtlenítés céljából.
Arról is olvashatunk feljegyzéseket, hogy régen a háborúk idején nyílt sebeket is tömjénfüsttel igyekeztek fertőtleníteni.
Biztos van olyan alkalmazási terület, ahol a modern tudomány jobb alternatívát kínál, de azért használjuk bátran ma is ezt az ősi tudást, és így nem mellesleg energetikailag is megtisztul az adott tárgy.
Kapcsolódó tudástárbejegyzések
Hogyan füstöljünk rácsos edényen?
A hagyományos faszenes füstölés modern, kisebb légterű helyiségekben is könnyedén megvalósítható megoldása a füstölőrácsos edény, alkalmazása nagyban megkönnyíti és élvezetessé teszi a füstölést. A füstölőrács használatával nem éri olyan intenzív hőhatás az elfüstölni vágyott alapanyagokat, így azok nem csak megperzselődnek, megégnek, hanem az egyenletes hő hatására illatuk kibomlik, kivirágzik, és hosszabban érződik, mint a faszénen való füstölés esetében. Ehhez az újfajta füstöléshez egy füstölőrácsos edényre vagy egy meglévő aromalámpára van csak szükségünk, melynek levehető a tálkája, és a helyére a füstölőrács (rozsdamentes acél vagy réz) kerül. Lakásunk, kezelő helyiségünk vagy irodánk (ha minden körülmény megfelelő) ékköve lesz az általunk kiválasztott egyedi rácsos edény, találsz zsírkőből, rézből vagy magyar keramikus által kézzel készített gyönyörő edényeket, amik mind ideálisan vannak kiképezve a füstöléshez.
Szükséged lehet még adagolókanálra, nagy fém kefére, edény alátétre, mécsesre, csipeszre és mécsesalátétre.
Az edényben füstölőrács alá elhelyezzük a meggyújtott teamécsest, majd pedig a rácsra tesszük a füstölnivalót, mely lehet önmagában tiszta, natúr gyanta ( pl. tömjén vagy mirha ), vagy egy előre elkészített keverék. Egy füstölés alkalmával 1-2 adagolókanálnyi (mokkáskanálnyi) anyagot tegyünk a rácsra. A legideálisabb, ha a teamécses lángja és a füstölőrács között kb. 8-9 cm a távolság, ez elég hőt biztosít a növények elfüstöléséhez, illatanyagaik kíméletesen jutnak a légbe, továbbá a füstölőrács használatával kevesebb füst keletkezik, így nem hat zavarólag egy kisebb légtérben sem.
Fontos megemlíteni és kiemelni a teamécses szerepét a füstölés során! Tapasztalataink alapján, minden gyertyának egyénisége van, más hővel, más intenzitással égnek. Így előfordulhat, hogy adott gyertya percek alatt megperzseli a rácson lévő anyagot, míg a következő be sem indítja a füstölést. Ha túl erősnek ítéljük gyertyánkat, oltsuk el és vágjuk vissza a kanócot, a kisebb láng moderáltabb hőleadást eredményez. Abban az esetben, ha pár perc elteltével sem indul be a füstölés, emeljük meg a teamécsest egy erre a célra kialakított kerámia koronggal vagy bármilyen hőálló, nem éghető koronggal, légy kreatív (mi már használtunk befőttes üveg kupaktól elkezdve másik mécses táljkájáig sok mindent), a lényeg, hogy csökkentsük a láng és az anyag közti távolságot.
A rácson elhelyezett anyagok égési ideje függ a mécses erősségétől, attól, hogy a választott füstölőanyag milyen arányban tartalmaz gyantát ( minél magasabb a gyanta tartalma, annál hosszabb a füstölési ideje, ebből következik, minél kevesebb gyantát látunk vagy teszünk keverékünkbe, annál gyorsabban elfüstöl ).
A füstölőrácsos edényhez használt füstölőanyagok teljesen természetesek, semmilyen mesterséges adalékanyagot, tartósítószert nem tartalmaznak !
Hogyan tisztítsuk füstölőrácsunkat?
A természetes füstölőanyagok füstölőrácsos edényen történő füstölésének egyetlen "piszkos munka" része, az a füstölőrács tisztítása. Leginkább a gyanták illetve a gyantásabb füstölőkeverékek azok, melyeknek használata után szembesülhetünk azzal, hogy rácsunk eltömődött vagy vastag anyagréteg olvadt a finom fém hálóba.
Egy egy rács több éven át használható, ha rendszeresen rászánunk pár percet a megfelelő tisztítására! Szükséged lesz egy csipeszre vagy fogóra és bármilyen nyílt lángra.
Hogy ez hogyan is zajlik?
Minden rács mellé ajándékba kapsz egy kis fém kefét, mellyel a szárazabb keverékek maradékát le tudod söpörni. Miután a rácsba ragadt anyagot a kefével már nem érdemes és nem is lehet eltávolítani, fogjuk meg egy csipesszel a rácsot (vagy fogóval, csak ne a puszta kezeddel) és nyílt lángba tartva ( ez lehet szakács fáklya, vihar gyújtó, öngyújtó vagy gyertya lángja - legerősebbtől a gyengébbik felé sorolva őket ) hagyjuk, hogy az anyag lángra lobbanjon. A lángtól ne ijedjünk meg, anyag mennyiségtől függően eltarthat 1,5-2 percig is a telejs kiégés. Miután elaludt a kiégő anyag lángja, a maradék kormot a kis kefe segítségével söpörjük ki. És készen is vagyunk.
Felmerülhet a kérdés, hogy milyen gyakran kell ezt megismételni?
Ez függ attól, hogy melyik füstölőanyagot részesítjük előnyben (füstölőkeverék, tömjénkeverék vagy tiszta gyanta) és milyen gyakran váltogatjuk a füstölőanyagot a rácson! Tapasztalataink szerint kb. 3-5 füstölés után érdemes megcsinálni a tisztítást.
Illatosan tiszta levegőt!
Olyan furcsa időket élünk, mikor a légtér fertőtlenítése alapszükséglet. A tiszta, kórokozóktól mentes levegő lakásunk szobáiban elengedhetetlenné vált, és nem csak a már megszokott téli vírusok, mint az influenza, hanem a mindennapjainkat átszövő vírus miatt is.
2020-ban és idén is rengeteget vagyunk otthon, a négy fal között. Bele sem gondolunk, hogy az egyik legszennyezettebb levegő, melyet belélegzünk, az a saját otthonunk levegője.
- A belterek légterei a kutatások szerint szennyezettebbek mint a nagyvárosok levegője. Nincs is ezen mit csodálkozni, hiszen a levegőben jelen lévő szennyező anyagok, - oldószer maradványok, főzés, takarítás közben keletkezett vegyi-, és biológiai anyagok, különböző mikroorganizmusok, melyek hatással vannak egészségünkre. A „beteg épület szindróma” tünetegyüttes létét a WHO már 1986 óta elismeri. A NASA kutatása szerint ez ellen a leghatékonyabban a gyakori szellőztetéssel és a zöld szobanövényekkel harcolhatunk, melyek megkötik a szennyező anyagokat.
De mi a helyzet a kórokozókkal és a vírusokkal, mint amilyen a covid-19 is, melyek éppen a szellőztetéssel vagy ruháinkkal juthatnak be otthonainkba?
A füstölés egy olyan ősi, ám hatékony módszer, melynek segítségével kellemes, ugyanakkor tudatos módon teremthetünk tiszta és egészséges levegőt az otthonainkban. A régiek csak úgy, mint napjainkban a különféle illatos gyantákat füstölték leginkább, ilyen a tömjén, a mirha vagy a fenyőgyanta. Bizonyára sokan hallották már a mondást: „menekül mint ördög a tömjénfüsttől”. Régen ugyanis a betegségeket az ördögtől valónak tartották, mivel ennek egyik ellenszere annak füstje volt. Azóta már a tudomány is bizonyította eleink „igazát”, miszerint a balzsamfafélék családjába tartozó tömjén gyanta balzsamos illatú füstje, erős fertőtlenítő és tisztító tulajdonságokkal rendelkezik, s tény a vírus- és baktériumölő hatása is.
Manapság az aromaterápia a reneszánszát éli, az illóolajok valóban csodálatos esszenciák. Ám érdekes tény, hogy az illóolajok párologtatásánál a prémium minőségű, természetes füstölőanyagok füstölése hatékonyabb módszer a levegő fertőtlenítésére. Egy igen friss, 2018-as tanulmány szerint a tömjén (Boswellia carterii) füstölésekor a levegő légterében jelenlévő baktériumok száma 91,43 %-kal csökkent, míg a tömjén illóolaj párologtatásakor ugyanez a szám „csupán” 67,5% volt.
Ha valóban prémium, természetes füstölőszereket alkalmazunk, úgy nem csupán jó illatot varázsolunk az otthonainkba, de egészségesebb környezetet is biztosítunk a családunknak. Legfontosabb azonban, hogy hozzáértő szaküzletből szerezzük be a magas minőségű füstölőanyagokat, hiszen csak a valóban természetes, jó minőségű növényi részek képesek a levegő fertőtlenítésére!
Immunrendszerünk támogatása füstöléssel?
Az első pillanatban talán furcsán hangzik a kérdés, hiszen az immunerősítéssel kapcsolatban szinte mindenkinek első körben a vitaminok, étrendkiegészítők és egyéb szájon át bevehető gyógykivonatok, vagy gyógyteák jutnak az eszébe.
És igen, valóban , ezek a szerek nagyon hasznosak tudnak lenni, de ma már az orvostudomány is tisztában van azzal, hogy immunrendszerünk állapota és ezáltal a betegségekre való fogékonyságunk alapvetően függ lelki-szellemi állapotunktól ( is ).
Attól, hogy érzelmileg és mentálisan mennyire vagyunk „középen”, mennyire vagyunk erősek, stabilak, határozottak és magabiztosak.
Hiszen ahogy Louis Pasteur is mondta: "Csak a táptalaj számít nem a kórokozó"
A tiszta és 100% természetes növények füstölése képes a negatív lelki és szellemi minőségeket kitisztítani, valamint a pozitív minőségeket meghívni, „betölteni”.
Úgy működik ez, mint a zene: körbeölel, átjár és áthangol bennünket az illat.
Ezek egyike, a valódi cédrus (atlaszcédrus vagy himalájai cédrus) fája vagy gyantája például abban tud segíteni, hogy a „viharos” időkben (is) stabilak tudjunk maradni, és megőrizzük az életbe és önmagunkba vetett hitünket. Az Ókor egyik legismertebb füstölőszereként az összes akkori kultúrában nagyra becsülték: Mezopotámiában éves szinten több tonnányit füstöltek el belőle, de Salamon király híres templomának belsejét is cédrusfával borították. Cédrusfához manapság is még viszonylag könnyen hozzá lehet jutni, hogy faszénen vagy rácsos edényen füstöljük, a gyantájához sajnos már jóval kevésbé, ezért a szintén erőt és stabilitást adó fenyőgyanták (például a zengő cédrus néven elhíresült szibériai cirbolyafenyő) egyikével érdemes füstölni.
A pálcikákat előnyben részesítők pedig az Aromandise Herbosense szériájában találhatnak maguknak egy 100% természetes megoldást.
A honos gyógynövények közül a kakukkfű füstölve a teájához és az illóolajához hasonlóan bár jól tisztítja a légutakat, a valódi kiválósága azonban abban rejlik, hogy képes az ÉN-erőt támogatni, az önértékelésünket és az önmagunkba vetett bizalmat erősíteni.
TIPP: füstöljük tisztán rácson vagy faszénen (esetleg egy pici kopál gyantát tegyünk alá), és ütögessük gyengéden a mellkasunkon a csecsemőmirigyet - ez segíthet, hogy szervezetünk öngyógyító folyamatai beinduljanak.
Az orvosi zsálya, vagy ahogyan a rómaiak nevezték „herba sacra” - mint a hosszú élet növénye füstölve az életerőt képes erősíteni, akárcsak a rozmaring. Ezek pálcika formájában ugyan nem elérhetők, de egy kis eltökéltséggel mi magunk is köthetünk belőlük nyáron növényi köteget, melyet alapos szárítás után ilyenkor az őszi-téli időszakban rácsos edény vagy faszén használata nélkül is füstölhetünk. Hiszen a jól kiszárított köteg az egyik végén meggyújtva könnyedén végig ég.
A magyar szóhasználatban negatív illatjelzőként elhíresült pacsuli bár égövünkön nem honos, mégis régóta ismert és használt növény: egy kis mirhával együtt füstölve csodálatosan oldja a félelmeket, hogy rá tudjuk magunkat bízni az élet áramlására, és ráadásul mindkettő elérhető már 100% természetes füstölőpálcika formájában is (Aromandise, Fiore D'Oriente).
A mindennapi stressz is gyengíti immunrendszerünket, ezért érdemes esténként egy jól megválasztott füstölővel kitisztítani, feloldani, ahogyan tették ezt már évezredekkel ezelőtt is Egyiptomban: a 16 különleges összetevőből álló Kyphi keverék kisimítja a nap gondjait, hogy valóban pihentető álomba tudjunk merülni.
Szerző: Papp Csilla
Az illatok varázslatos ereje a szerelemben
Február a szerelem, a párkapcsolatok, a házasságok hónapja, a tavasz közeledtével az érzéseink még erősebbé válnak. A szerelem, az érzelmek elmélyülésében a valódi illatok segíthetnek jobban, melyek közvetlenül szívünket és lelkünket szólítják meg. Az illatok az életünkben nagy szerepet játszanak, egy kellemes emléket évek múltán is vissza tudnak idézni, sőt a történelem során számtalanszor nagy hangsúlyt fektettek csodálatos erejének.
Sokan ismerik a szépséges Belaki történetét a Bibliából, aki elindulván hazájából, a gazdag és virágzó Sábai királyságból - mely az Arab-félsziget déli részén, a mai Oman és Jemen területén feküdt - gazdag rakománnyal érkezett Jeruzsálembe, az Ókori Kelet bölcs királyához, Salamonhoz:
"Megérkezett Jeruzsálembe igen tekintélyes kísérettel és tevékkel, amelyek balzsamot, igen sok aranyat és drágakövet hoztak. Elment Salamonhoz, és beszélt vele mindenről, amit kigondolt. Azután adott a királynak százhúsz talentum aranyat, igen sok balzsamot és drágakövet. Soha sem hoztak annyi balzsamot, mint amennyit Sába királynője adott Salamon királynak." (Királyok 1. könyve).
Belakiról feljegyezték, hogy nemcsak szép, de nagyon okos is volt, aki jól ismerte az illatok titkát, és ezt a tudását bizonyára Salamon udvarában is bevetette. A többi pedig már történelem, a valaha létezett egyik legszebb szerelmi történet, és az általa ihletett egyik legszebb szerelmi vers, az Énekek Éneke, melyet állítólag Salamon írt Sába királynőjének.
De mit is vitt Belaki Salamonnak és pontosan miért?
Vélhetően illatos tömjént, fanyar mirhát, édes opoponaxot, balzsamos sztóraxot, különleges illatos növényeket és fűszereket, melyek az Ókorban még az aranynál is drágábbak voltak - a Sábai királyság pedig bővelkedett bennük - ebből fakadt gazdagságuk. De nem csak kereskedtek velük, hanem azt is tudták, hogyan használják őket - ez a tudás segített Belakinak, hogy a bölcs Salamon királyt maga mellé állítsa - ezzel biztosítva karavánjainak szabad útját, mert hogy ez volt a valódi célja.
A növényeket ősidők óta használják az emberek csábításra, az érzékiség fokozására sokféle formában: talizmánként, főzetként, illatos balzsamként, illóolajként vagy füstölőként. A Belaki által vitt sztórax (balzsam) ma is az egyik leggyakrabban használt afrodiziáló gyanta, jellegzetes édes-balzsamos illata szinte mindenkit elvarázsol. Kinyitja a szívet, elsimítja a gondokat, balzsamozza a lelket, akárcsak a vele rokon benzoé.
- Az opoponax - amely a mirha édes változata - édes-fűszeres illata tágítja az érzékelést, ezért gyakran találkozunk vele szerelmi keverékekben, akárcsak a mágikus illatú labdanummal, melyet füstölve az ókori krétai nők ruhájukat, a belőle készült balzsammal pedig keblüket illatosították, hogy vonzóak és ellenállhatatlanok legyenek. És tették ezt minden áldott nap.
Akkoriban a női lakóterek, hálószobák szinte elképzelhetetlenek voltak illatok nélkül: tömjén, mirha, cassia (fahéjvirág), ámbra - manapság ezt már a növényi ambrettával helyettesítjük - rózsa, jázmin: a jó illatok a ház urát is elvarázsolni voltak hivatottak.
Más földrészeken, más kultúrákban természetesen más növényeket használtak: az amerikai kontinensen ilyen volt például a guajakfa, a kakaóbabhéj, a muira puama (potenciafa) vagy a damiana, ez utóbbit a mai napig is előszeretettel keverik a koktélokba a karibi térségben és Mexikóban.
S hogy kis hazánkban mit használhattak az asszonyok? Erről a fennmaradt népdalok árulkodnak:
„Hej, tulipán, tulipán, teljes szegfű, szarkaláb, tele kertem zsályával, szerelemnek lángjával. Nyisd ki rózsám kapudat, hadd kerüljem váradat, rózsafának illatja, az én szívem biztatja.”
A szerelmet hozó, vágyfokozó füstölőkeverékekben, pálcikákban tehát ezekkel a növényekkel találkozhatunk, melyek közül manapság az egyik legkedveltebb az ambrózia. Édes-balzsamos illata mindenkit elvarázsol, kinyitja a szívet, ellazít, és felemel. Füstölőpálcika és szív formájában is elérhető - ez utóbbit rácsos edényen vagy faszénen füstölhetjük.