TÉLI SZÜNET: 2024. december 21-től 2025. január 5-ig.
Ingyenes szállítás
30.000 Ft felett belföldön
csomagpontra
TÉLI SZÜNET: 2024. december 21-től 2025. január 5-ig.
06 30 262 58 05 (Csilla) 06 20 527 25 56 (Szandi)
Vékonyabb peremű
sűrű szövésű minőségi rács
5 cm Ø, kefe nélkül
Rozsdamentes acélból készült, füstölőrács/ pótrács arra az esetre, ha már nagyon elhasználódott a kedvenc füstölőedényén a régi, vagy, ha van olyan párologtató edénye levehető a tálkáját rácsra szeretné cserélni.
Kiválóan alkalmas növényi gyanták (pl. tömjén, mirha, kopál), és növényi szárítmányok - gyógynövények (pl. fehér zsálya, palo santo), füstölőszer keverékek füstölőrácsos edényen történő füstöléséhez/ égetéséhez.
Egyes gyantákat mikor rácsos füstölőedényre helyezünk, a melegítés hatására jobban megolvadnak, egészen folyóssá válhatnak (pl. Copal blanco, dammar, perui kopál), ahhoz, hogy hosszútávon megóvjuk a gyantaégetőre helyezett füstölőrács épségét, javasolt a fémlap vagy füstölőlapka használata. Használatuk leírását, tisztítását a HASZNÁLATI TIPPEK fül alatt tudja elolvasni.
A rács / pótrács kiválasztásánál ügyeljünk a méretre, formára (kerek vagy négyszögeles), típusra (peremes vagy perem nélküli) és a színre, bár ez utóbbi csak esztétikai szempontból lehet fontos, a funkciót nem befolyásolja. A rácsok mérete peremmel együtt értendő! Inkább hagyjunk rá 1-2 millimétert, és kerekítsünk felfelé, mintsem beleessen a kiválasztott rács az füstölő égető edénybe.
Füstölőrács információk:
Átmérő: 5 cm
Anyag: rozsdamentes acél
Szín: ezüst fém
Alkalmazhatóság: 2-4 órás teamécsessel - füstölő/tömjén égető edényhez
Kérjük, hogy a használati javaslatot, a tisztítással kapcsolatos információkat és videót illetve a biztonsági leírást a
HASZNÁLATI TIPPEK fül alatt nézze meg!
Hogyan füstöljünk rácsos edényen, nézze meg itt a videót:
Használati javaslat:
Tipp: A füstölőanyagot inkább a füstölőrács inkább széli részein oszlassa el, mivel a rács legközepén a legforróbb, így azon a részen a hőre érzékeny anyagok gyorsan csak elégnek, nem csak izzanak, füstölnek.
A rács tisztítása:
A leírtakat videón is megnézheti itt:
Fémlapka, füstölőlapka:
A fémlapot a ráccsal együtt használja, helyezze az 5 cm átmérőjű fém lapot a rács közepére, majd tegye rá a füstölni kívánt gyantát.
A füstülőlapkát a füstölőrács helyett használjuk. Vegye le a rácsot ( ha meleg csak csipesszel fogja meg és helyezze hőálló felületre) és tegye fel helyette a füstölőlapkát, majd helyezze a közepére a füstölni kívánt anyagot.
tisztításának lehetőségei:
- kefével nem tudjuk letisztítani
- hasonlóan égesse le, mint a rácsot
- ha semmiképpen nem megoldható az égetés benzinnel leoldható a ráragadt/beszáradt gyanta (kevésbé javasolt, mert nagyon büdös)
Biztonsági előírások:
Soha ne fogja meg szabad kézzel a felmelegedett rácsot vagy egyéb felmelegedett fém részeket, égési sérülést okozhat! Csak csipesszel fogja meg a felmelegedett rácsot! Csak szellőztethető helyen használjon füstölőt. Soha ne fogja meg szabad kézzel a felmelegedett füstölőégető edényt vagy a faszenet. Hőre fokozottan érzékeny felületeken (pl. lakkozott bútor) nem javasoljuk az égetők használatát. Nyílt lángot vagy izzó füstölőt soha ne hagyjon őrizetlenül! Ha a szobában gyermek vagy háziállat is tartózkodik fokozza a baleset kialakulásának kockázatát, kérjük ilyenkor fokozottan ügyeljen a füstölő égetőre! Amennyiben faszenet használt, győződjön meg arról, hogy a faszén korong kialudt/kihűlt, használat után még sokáig meleg marad, így szemetesbe vagy gyúlékony helyre tenni tilos!
A NAGY KLASSZIKUS KOMBINÁCIÓ. Csupa nagybetűvel. Nem véletlenül, hiszen mindkét gyanta az ősi szakrális anyagok közé tartozik, melyeket évezredek óta használnak különféle formában.
Oldalakat lehetne róluk írni, órákat mesélni, és még akkor sem érnénk a végére annak a sok csodának, melynek birtokában vannak.
Együtt füstölve őket, egyesül és kiegyensúlyozódik a YIN ( mirha – női ) és a YANG ( tömjén – férfi ) energia, így nem meglepő, hogy ezt ÍZISZ és OZIRISZ keveréknek hívták az ősi Egyiptomban, ahol gyakran füstölték ilyen formában, és persze azóta is sok más kultúrában.
Picit más megközelítésben a tömjén az ÉG, a NAP, a spirituális, szellemi világ, a mirha pedig a FÖLD, a földi, fizikai világ, tehát együtt füstölve őket összeköti bennünk az eget a földdel, kiegyensúlyoz, harmonizál, megnyugtat és stresszmentesít.
Segít, hogy a hétköznapok során is középen maradva, belső / felső bölcsességünkre hagyatkozva éljük életünket. Támogat, hogy az isteni bölcsesség és rend cselekedeteinken keresztül megnyilvánulhasson a fizikai világban.
Füstölhetjük naponta az otthonunkban, de a napi auratisztítás rituáléjához is kiválóan alkalmas, hiszen tisztít, földel, kiegyensúlyoz egyszerre.
Ehhez a keverékhez általában valamelyik világos tömjént szoktuk használni ( sacra, carterii, serrata, dalzielli ), így minden tekintetben ( színben is ) megmutatkozik az ellentétek egyensúlya.
Legerőteljesebb hatása a faszenes füstölés során nyilvánul meg, de rácsos edényen is használhatjuk őket.
Ha pedig mégis pálcika vagy kúp formájában szeretnénk füstölni, akkor nagyon figyeljünk a minőségre és a tisztaságra, mert nagyon kevés olyan termék van a piacon, melyek képesek ezeket a finomenergetikai minőségeket megfelelően közvetíteni.
Sokak számára ismeretlen ez a gyönyörű, aranysárga színű szomáliai tömjénfajta, a boswellia frereana. Pedig legalább annyira csodálatos, mint az omani Hojari ( Boswellia sacra ), méltó párja neki:ha a Hojari a tömjének királya, akkor a MAYDI pedig a tömjének királynője.
Igazi királyi fenséget és méltóságot sugárzik meleg, aranysárga színével, és jellegzetes illatával, melyet ha egyszer illatoltunk, ugyanúgy nem tudjuk elfelejteni, mint a Hojarit. Prémium kategóriája, a MAYDI MUSHAAD, a maga szinte gigantikus gyanta darabjaival nemcsak illatban, hanem vizuálisan is felejthetetlen élményt nyújt.
Különlegessége abban rejlik, hogy füstölve egymagában képes arra, hogy megnyugtasson és központosítson bennünket, nőies lágysággal, de mégis egy királynő erejével belesimítva az arany középpontba, lényünk MAG-jába. Egyszerűen fenséges....Nem kell mellé semmi más, csak Ő.
Persze tehetünk még hozzá pici mirhát és rózsaszirmot, vagy valódi fehér szantálfát, és akkor rácson sem fog átcsöpögni.
A hagyományos faszenes füstölés modern, kisebb légterű helyiségekben is könnyedén megvalósítható megoldása a füstölőrácsos edény, alkalmazása nagyban megkönnyíti és élvezetessé teszi a füstölést. A füstölőrács használatával nem éri olyan intenzív hőhatás az elfüstölni vágyott alapanyagokat, így azok nem csak megperzselődnek, megégnek, hanem az egyenletes hő hatására illatuk kibomlik, kivirágzik, és hosszabban érződik, mint a faszénen való füstölés esetében. Ehhez az újfajta füstöléshez egy füstölőrácsos edényre vagy egy meglévő aromalámpára van csak szükségünk, melynek levehető a tálkája, és a helyére a füstölőrács (rozsdamentes acél vagy réz) kerül. Lakásunk, kezelő helyiségünk vagy irodánk (ha minden körülmény megfelelő) ékköve lesz az általunk kiválasztott egyedi rácsos edény, találsz zsírkőből, rézből vagy magyar keramikus által kézzel készített gyönyörő edényeket, amik mind ideálisan vannak kiképezve a füstöléshez.
Szükséged lehet még adagolókanálra, nagy fém kefére, edény alátétre, mécsesre, csipeszre és mécsesalátétre.
Az edényben füstölőrács alá elhelyezzük a meggyújtott teamécsest, majd pedig a rácsra tesszük a füstölnivalót, mely lehet önmagában tiszta, natúr gyanta ( pl. tömjén vagy mirha ), vagy egy előre elkészített keverék. Egy füstölés alkalmával 1-2 adagolókanálnyi (mokkáskanálnyi) anyagot tegyünk a rácsra. A legideálisabb, ha a teamécses lángja és a füstölőrács között kb. 8-9 cm a távolság, ez elég hőt biztosít a növények elfüstöléséhez, illatanyagaik kíméletesen jutnak a légbe, továbbá a füstölőrács használatával kevesebb füst keletkezik, így nem hat zavarólag egy kisebb légtérben sem.
Fontos megemlíteni és kiemelni a teamécses szerepét a füstölés során! Tapasztalataink alapján, minden gyertyának egyénisége van, más hővel, más intenzitással égnek. Így előfordulhat, hogy adott gyertya percek alatt megperzseli a rácson lévő anyagot, míg a következő be sem indítja a füstölést. Ha túl erősnek ítéljük gyertyánkat, oltsuk el és vágjuk vissza a kanócot, a kisebb láng moderáltabb hőleadást eredményez. Abban az esetben, ha pár perc elteltével sem indul be a füstölés, emeljük meg a teamécsest egy erre a célra kialakított kerámia koronggal vagy bármilyen hőálló, nem éghető koronggal, légy kreatív (mi már használtunk befőttes üveg kupaktól elkezdve másik mécses táljkájáig sok mindent), a lényeg, hogy csökkentsük a láng és az anyag közti távolságot.
A rácson elhelyezett anyagok égési ideje függ a mécses erősségétől, attól, hogy a választott füstölőanyag milyen arányban tartalmaz gyantát ( minél magasabb a gyanta tartalma, annál hosszabb a füstölési ideje, ebből következik, minél kevesebb gyantát látunk vagy teszünk keverékünkbe, annál gyorsabban elfüstöl ).
A füstölőrácsos edényhez használt füstölőanyagok teljesen természetesek, semmilyen mesterséges adalékanyagot, tartósítószert nem tartalmaznak !
A természetes füstölőanyagok füstölőrácsos edényen történő füstölésének egyetlen "piszkos munka" része, az a füstölőrács tisztítása. Leginkább a gyanták illetve a gyantásabb füstölőkeverékek azok, melyeknek használata után szembesülhetünk azzal, hogy rácsunk eltömődött vagy vastag anyagréteg olvadt a finom fém hálóba.
Egy egy rács több éven át használható, ha rendszeresen rászánunk pár percet a megfelelő tisztítására! Szükséged lesz egy csipeszre vagy fogóra és bármilyen nyílt lángra.
Hogy ez hogyan is zajlik?
Minden rács mellé ajándékba kapsz egy kis fém kefét, mellyel a szárazabb keverékek maradékát le tudod söpörni. Miután a rácsba ragadt anyagot a kefével már nem érdemes és nem is lehet eltávolítani, fogjuk meg egy csipesszel a rácsot (vagy fogóval, csak ne a puszta kezeddel) és nyílt lángba tartva ( ez lehet szakács fáklya, vihar gyújtó, öngyújtó vagy gyertya lángja - legerősebbtől a gyengébbik felé sorolva őket ) hagyjuk, hogy az anyag lángra lobbanjon. A lángtól ne ijedjünk meg, anyag mennyiségtől függően eltarthat 1,5-2 percig is a telejs kiégés. Miután elaludt a kiégő anyag lángja, a maradék kormot a kis kefe segítségével söpörjük ki. És készen is vagyunk.
Felmerülhet a kérdés, hogy milyen gyakran kell ezt megismételni?
Ez függ attól, hogy melyik füstölőanyagot részesítjük előnyben (füstölőkeverék, tömjénkeverék vagy tiszta gyanta) és milyen gyakran váltogatjuk a füstölőanyagot a rácson! Tapasztalataink szerint kb. 3-5 füstölés után érdemes megcsinálni a tisztítást.
Közeleg a karácsony, de a külső nyomás, csak fokozódik? Nehéz az ünnepre, a családra hangolódás? Nem, hogy a szeretteink vágyát, de olykor a saját belső hangunkat is nehéz meghallani ebben a rohanásban? Többünknél egybe olvad a munka és az otthon tere, időnként még a tanítás terhe is a mi vállunkat nyomja.
Mi lenne, ha segítségül hívnánk őseink kissé feledésbe merült praktikáját, hogy megálljt parancsoljunk cikázó gondolatainknak, és úrrá legyünk az utóbbi idők egyre nagyobb bizonytalanságából fakadó félelmeinken?
Gyújtsunk tehát egy természetes füstölőt, nem is akármilyet, a legtermészetesebbet, ami csak létezik: mégpedig a modern kor emberének készült rácsos füstölőedényen.
Önmagában a gyertya (tűz) gyújtás is kizökkent egy kicsit, az ember tudattalanul is más hangulatba kerül tőle, de ha még valódi hatóanyagokat tartalmazó növényi részeket is füstölünk a tűz melegén, egy jól megválasztott füstölővel biztos a hatás. A tűz látványa, az illatok hatása a tudatalattinkra, a növényből felszabaduló erő képes átsegíteni minket a nehéz időkön.
A biztonságot adó mirha például segít, hogy két lábbal álljunk a földön, és ne görcsöljünk annyit a hétköznapok kihívásain, a balzsamos sztórax pedig elsimítja lelkünk viharait. Ahány növény, annyiféle hatás, annyiféle segítség lehetősége számunkra. S hogy mi mutatja az irányt ? Természetesen az orrunk ! Aminek jól esik az illata, azt válasszuk, arra van szükségünk.
Ha otthon dolgozunk, jó, ha valahogyan el tudjuk választani a munkát a családi élettől, a családi életet az énidőtől. Mindannyiunknak szüksége van egy kis befelé figyelésre, hogy azt követően befogadóak lehessünk a többiekre. Ha tudom, hogy én hogy vagyok, képes leszek tisztábban rálátni a körülöttem lévő világra. Egy igazi, jól megválasztott, jó minőségű füstölő minőséget tud hozzáadni a mindennapi élethez, segít kiszakadni a hétköznapi forgatagból. Legyen ez egy prémium füstölőpálcika, egy növényekből álló keverék. Hetente néhány alkalommal, vagy akár naponta megajándékozhatjuk magunkat pár perccel míg élvezzük a tűz látványát (ha rácsosedényt választunk), vagy csak leülünk és hagyjuk, hogy a kedvenc füstölőpálcikánk illatába burkolózva pihenhessen meg egy kicsit a testünk, lelkünk és szellemünk egyaránt.
A füstre, intenzív illatokra érzékenyeknek a kifinomult, füstmentesen izzó japán típusú füstölőpálcikák adhatják meg ezt az élményt, hisz aki szenzitív az illatokra valószínűleg a világra is nyitottabban, fokozottabban reagál, nekik még inkább javasolt a rendszeres megpihenés, megállás, hogy azt követően újult erővel, őszinte mosollyal tudjanak ismét „csatasorba” állni.
Adjunk lehetőséget önmagunknak, a nyugalomnak! Olykor 5-10 perc elvonulás, pár pillanatra lehunyt szemmel csak befelé figyelés vagy, egy mély szippantás a kedvenc illatunkból is elég, hogy megváltozzon a világunk, és nagyszerű legyen a hangulatunk!
Szerző: Papp Csilla
Az őszi napok beköszöntével – amikor az iskola is elkezdődik - az élet visszakerül a régi kerékvágásba, ami általában együtt jár a hétköznapi rohanással, a folyamatos sietséggel, a véget nem érő feladathalmazokkal, és az azon járó agyalással, hogy mit kell még elintéznünk, vagy hogy időben odaérünk-e valahova.
Magát a stresszt igazából nem a sok feladat okozza, hanem az azon való folyamatos agyalás, az ebből fakadó félelmek, a rendszeres újratervezés – ez utóbbiból az elmúlt másfél évben bőven kijutott mindenkinek.
Ha azonban képesek vagyunk egy ellazultabb állapotból működni, akkor képesek vagyunk a feladatok között priorizálni – mert nem igaz, hogy mindegyik egyformán fontos – és akkor tényleg csak azokat végezzük el, amelyek valóban fontosak, és akkor, amikor annak itt van az ideje.
Ezt hívják a modernkori kutatások FLOW állapotnak.
A természetes növényi füstölők abban tudnak segíteni, hogy akár már reggel ebbe az ellazultabb, mégis koncentrált állapotba bele tudjunk kerülni,vagy ha a nap folyamán kibillennénk, akkor visszakerülhessünk, este pedig az összes napi stressztől teljesen megszabadulva tudjunk lepihenni aludni.
Ez utóbbi különösen fontos – hiszen kutatások igazolják, de egy okosóra is megmutatja a tulajdonosának – hogy a stresszt nem lehet kialudni, a stresszt csak elengedni lehet, s lehetőleg még lefekvés előtt, hogy valóban pihentető alvásban legyen részünk.
Reggeli napindító füstöléshez kiváló lehet a citrusos omani tömjén, vagy a kámforos illatú mexikói copal blanco gyantája, és elég csak benyúlni az otthoni fűszerek közé, és némi rozmaringot, kakukkfüvet, mentát adni hozzá. A gyakrabban füstölők bővíthetik ezt a „Jó reggelt” keveréket a fényhozó angelikagyökérrel vagy a jókedvre hangoló örvénygyökérrel, a nagyon elszántak pedig némi valódi kámforral. Ez utóbbi garantáltan elűzi a hosszú éjszaka fáradtságát.
Szerző: Papp Csilla
A tavasz időszaka, mikor a természet új életre kel, kiemelten szól az embereknél is a megújulásról, az újrakezdésről. Ekkorra esik a Húsvétot megelőző 6 hetes böjt, mely fizikai szinteken a testünket elnehezítő salakanyagok kitisztításáról szól, lelki-szellemi szinteken pedig a bennünket már nem szolgáló érzelmek, gondolatok, hitrendszerek elengedéséről.
De nemcsak testünknek, lelkünknek és szellemünknek van szüksége a tisztulásra és az elengedésre, hanem a bennünket körülvevő kisebb-nagyobb térnek is, legyen az lakás, iroda vagy kert.
Ezért vágunk bele tudatosan vagy tudattalanul a tavaszi nagytakarításba, rendrakásba, szortírozásba és lomtalanításba, melynek végeztével legalább annyira megkönnyebbülünk, mint amikor böjtölünk. Hála Istennek egyre többen ismerik fel, hogy a „láthatatlan” szintek tisztítása legalább annyira fontos, mint a láthatóké, és egészítik ki a böjtöt és a lomtalanítást energetikai tértisztítással valamint auratisztítással, melyet ősidők óta füstöléssel végeznek.
A füstölés - mint a tradícionális növényhasználat egyik legősibb ága - egyidős az emberiséggel: a különféle gyógy- és fűszernövények tűz általi elhamvasztása során felszabaduló illatok és energiák különféle jótékony hatásait hamar felfedezték őseink.
Hagyományát és tudását minden ősi kultúrában nagyra becsülték, legyen az az ókori Egyiptom,
Babilónia, Görögország, a Római birodalom, India vagy Kína, vagy akár az őslakos indiánok az amerikai kontinensen ( maják, aztékok stb. ), de lovon vándorló őseink életének is szerves részét képezte a füstölés.
A füstölés legfontosabb alkalmazási területe a korábban már említett energetikai tisztítás - legyen ez auránk vagy a minket körülvevő élettér kitisztítása. Ezekben az esetekben olyan növényeket füstölünk, melyeknek erőteljes tisztító hatása van: ilyen például a keresztény kultúrkörben is jól ismert tömjén gyanta, az orvosi zsálya, a feketeüröm, a levendulavirág, a boróka, valamint az utóbbi időben az amerikai kontinensről átkerült és gyorsan közkedveltté vált palo santo fa és a fehér zsálya. Ez utóbbit a
leggyakrabban ún. növényi köteg – smudge - formájában használjuk.
A füstölést a legtöbben a pálcika és kúp formában ismerik és gyakorolják – sajnos rendszerint nagyrészt szintetikus pálcikákkal és kúpokkal - hiszen a forgalomban lévő füstölők nagyjából 90%-a ilyen. Ezen részben vagy egészben szintetikus összetevőket tartalmazó füstölők teljesen alkalmatlanok energetikai tisztításra, ez utóbbihoz ugyanis a valódi növények erejére van szükségünk. S bár manapság már több ilyen 100% természetes füstölőpálca elérhető, auratisztítást és tértisztítást mégsem velük, hanem a lehető legtermészetesebb módon füstölve végezzük: faszénkorongon füstölőkeveréket égetve vagy palo santo fát vagy fehér zsálya köteget meggyújtva.
Így a lehető legnagyobb a füst és ezáltal a legerősebb az energetikai hatás.
Auratisztításnál önmagunkat füstöljük körbe tetőtől – talpig, míg a tértisztításnál a lakásunkban, házunkban, munkahelyünkön vagy akár a kertünkben megyünk körbe a pincétől a padlásig, de egy alapos külső-belső takarítás után autónk is hálás lesz egy kis energetikai simogatásért.
Auratisztítást a 6 hetes böjti időszakban akár minden nap is végezhetünk, a tértisztítás azonban elég egyszer végezni - lehetőleg a fogyó hold idején - mely még jobban segíti a tisztulást és az elengedést. Garantáltan minden esetben érezni fogjuk a változást: a tisztaság és a könnyedség érzését magunkban és magunk körül. Mozgásba lendülnek az energiák, több lesz az öröm és felszabadultság, kevesebb a feszültség és a veszekedés, beindulnak a rég áhított változások. És még talán az autónkat is elkerülik a balesetek...