Ingyenes szállítás
30.000 Ft felett belföldön
csomagpontra
RÉZ FÜSTÖLŐTÁLKA
5 cm Ø
5 cm Ø arany / ezüst színű RÉZ
füstölőtálka az állítható magasságú
BELAT / KUNARI füstölőedényekhez
Rézből készült füstölőtálka arany vagy ezüst színben BELAT vagy KUNARI füstölőedényhez.
Bármilyen füstölőszert füstölhetünk benne, de kiválóan alkalmas megfolyós gyanták ( Copal Blanco, Dammar, Copal Peru, Fenyőgyanta, Elemi stb. ) füstöléséhez.
Természetesen más füstölőedényen is használható, ha a méret megfelelő.
Füstölőtálka információk:
Átmérő: 5 cm Ø
Anyag: réz
Szín: arany vagy ezüst színben választható
Alkalmazhatóság: 2-4 órás teamécsessel - BELAT vagy KUNARI edényhez
Kérjük, hogy a használati javaslatot, a tisztítással kapcsolatos információkat és videót illetve a biztonsági leírást a
HASZNÁLATI TIPPEK fül alatt nézze meg!
Hogyan füstöljünk rácsos edényen, nézze meg itt a videót:
Használati javaslat:
- Bontsa ki a csomagolásból a füstölőtálkát
- Távolítsa el a füstölőégető edényről a kihűlt cserélendő rácsot vagy a kihűlt párologtató edény aromacsészéjét, ezt követően helyezze a tálkát a füstölőedénybe.
- A réz tálka esetén 2-4 órás teamécses használatát javasoljuk. Helyezze az edény kialakításának megfelelő helyre a teamécsest, majd gyújtsa meg azt.
- Kis adagolókanál segítségével tegyen a kívánt füstölőszerből a tálkába, majd élvezze az aromás füst illatát. A leégett füstölőanyagot, az adagolókanál segítségével távolítsa el, és ha még szükséges helyezzen egy újabb adag füstölőszert a tálkába
- A füstölés végeztével, oltsa el a gyertya lángját. A tálka még akár 10 percig is meleg lehet.
A tálka tisztítása:
- késsel / kanállal: várja meg míg kihűl a tálka, majd határozott mozdulatokkal kaparja le a ráragadt füstölőszert. A tálka esetében a kefe nem nagyon használható.
- kiégetéssel: A kiégetést lehetőleg szabadban végezzük, mert a tálkában lévő maradék gyanta begyullad, lángol, nagyon füstöl és le is csöpöghet!Szükség lesz egy csipeszre vagy fogóra és bármilyen nyílt lángra.Miután a tálkába ragadt anyagot a kefével / kanállal már nem lehet eltávolítani, fogjuk meg egy csipesszel a tálkát (vagy fogóval) és nyílt lángba tartva ( ez lehet szakács fáklya, vihar gyújtó, öngyújtó vagy gyertya lángja - legerősebbtől a gyengébbik felé sorolva őket ) hagyjuk, hogy az beragadt anyag lángra lobbanjon. A lángtól ne ijedjünk meg, anyag mennyiségtől függően eltarthat 1,5-2 percig is a teljes kiégés. Miután elaludt a kiégő anyag lángja, a maradék kormot a kefe / kanál segítségével söpörjük ki. Helyezze vissza az edényre vagy tűzálló felületre míg kihűl a tálka, nézze meg, hogy a szélein nincs-e olvadt gyanta, ami ide-oda ragadhat, ha igen távolítsa el.
- benzinnel / olajjal: a beleragadt gyantát egy kis sebbenzines vagy olajos vattapamaccsal oldja fel.
A leírtakat videón is megnézheti itt:
Biztonsági előírások:
Soha ne fogja meg szabad kézzel a felmelegedett rácsot vagy egyéb felmelegedett fém részeket, égési sérülést okozhat! Csak csipesszel fogja meg a felmelegedett rácsot! Csak szellőztethető helyen használjon füstölőt. Soha ne fogja meg szabad kézzel a felmelegedett füstölőégető edényt vagy a faszenet. Hőre fokozottan érzékeny felületeken (pl. lakkozott bútor) nem javasoljuk az égetők használatát. Nyílt lángot vagy izzó füstölőt soha ne hagyjon őrizetlenül! Ha a szobában gyermek vagy háziállat is tartózkodik fokozza a baleset kialakulásának kockázatát, kérjük ilyenkor fokozottan ügyeljen a füstölő égetőre! Amennyiben faszenet használt, győződjön meg arról, hogy a faszén korong kialudt/kihűlt, használat után még sokáig meleg marad, így szemetesbe vagy gyúlékony helyre tenni tilos!
Kapcsolódó tudástárbejegyzések
Mit füstölhetünk? 1. rész - Növényi gyanták
A természetes füstölőanyagok egyik fajtája és a keverékek egyik összetevője a növényi gyanta, mint például a tömjén, a mirha, a kopál vagy a fenyőgyanta. Nagyon sok fajtája létezik, csak tömjénből találhatunk vagy 20-30 félét. Mindegyiknek más az illata és természetesen más hatással is van ránk, hiszen más információt közvetít felénk.
Közös tulajdonságuk, hogy egy fa vagy cserje "izzadja" ki magából, hogy a kérgén keletkező véletlen vagy szándékos sérülést begyógyítsa. Ha van kertünk és gyümölcsfánk, akkor azon is láthatunk ilyen gyantacseppeket. A növényi gyantákat évezredek óta használják az emberek, nemcsak füstölésre, hanem belsőleg gyógyításra is( pl. a tömjénnek erőteljes gyulladáscsökkentő hatása van, a sandaraknak görcsoldó, a guggulnak összehúzó és tisztító ), akárcsak a gyógynövényeket. Külsőleg is használták őket pl. krémekbe, balzsamokba, de a bútorkészítésben is régóta segíti a mesteremberek munkáját ( pl. dammar, masztix, sandarak, sárkányvér ).
A legtöbb gyantát magában is füstölhetjük, ekkor érezzük igazán az eredeti, tiszta illatukat, de némelyek nagyon megfolyhatnak ( pl. masztix, benzoe, elemi ), ezért füstölőrácsos edény használata esetén ilyenkor érdemes kicsi alufóliát tenni alájuk, vagy növényi szárítmányokkal együtt füstölni, ilyenkor a növény jótékonyan felissza a gyantát, ami pedig megvédi a növényt a megégéstől. A megfelelően összeállított keverékekben a gyanták és a növények egymás hatását kiegészítik és erősítik, így alkotva szinergiát és létrehozva egy új, magasabb szellemi, energetikai minőséget.
Hogyan füstöljünk rácsos edényen?
A hagyományos faszenes füstölés modern, kisebb légterű helyiségekben is könnyedén megvalósítható megoldása a füstölőrácsos edény, alkalmazása nagyban megkönnyíti és élvezetessé teszi a füstölést. A füstölőrács használatával nem éri olyan intenzív hőhatás az elfüstölni vágyott alapanyagokat, így azok nem csak megperzselődnek, megégnek, hanem az egyenletes hő hatására illatuk kibomlik, kivirágzik, és hosszabban érződik, mint a faszénen való füstölés esetében. Ehhez az újfajta füstöléshez egy füstölőrácsos edényre vagy egy meglévő aromalámpára van csak szükségünk, melynek levehető a tálkája, és a helyére a füstölőrács (rozsdamentes acél vagy réz) kerül. Lakásunk, kezelő helyiségünk vagy irodánk (ha minden körülmény megfelelő) ékköve lesz az általunk kiválasztott egyedi rácsos edény, találsz zsírkőből, rézből vagy magyar keramikus által kézzel készített gyönyörő edényeket, amik mind ideálisan vannak kiképezve a füstöléshez.
Szükséged lehet még adagolókanálra, nagy fém kefére, edény alátétre, mécsesre, csipeszre és mécsesalátétre.
Az edényben füstölőrács alá elhelyezzük a meggyújtott teamécsest, majd pedig a rácsra tesszük a füstölnivalót, mely lehet önmagában tiszta, natúr gyanta ( pl. tömjén vagy mirha ), vagy egy előre elkészített keverék. Egy füstölés alkalmával 1-2 adagolókanálnyi (mokkáskanálnyi) anyagot tegyünk a rácsra. A legideálisabb, ha a teamécses lángja és a füstölőrács között kb. 8-9 cm a távolság, ez elég hőt biztosít a növények elfüstöléséhez, illatanyagaik kíméletesen jutnak a légbe, továbbá a füstölőrács használatával kevesebb füst keletkezik, így nem hat zavarólag egy kisebb légtérben sem.
Fontos megemlíteni és kiemelni a teamécses szerepét a füstölés során! Tapasztalataink alapján, minden gyertyának egyénisége van, más hővel, más intenzitással égnek. Így előfordulhat, hogy adott gyertya percek alatt megperzseli a rácson lévő anyagot, míg a következő be sem indítja a füstölést. Ha túl erősnek ítéljük gyertyánkat, oltsuk el és vágjuk vissza a kanócot, a kisebb láng moderáltabb hőleadást eredményez. Abban az esetben, ha pár perc elteltével sem indul be a füstölés, emeljük meg a teamécsest egy erre a célra kialakított kerámia koronggal vagy bármilyen hőálló, nem éghető koronggal, légy kreatív (mi már használtunk befőttes üveg kupaktól elkezdve másik mécses táljkájáig sok mindent), a lényeg, hogy csökkentsük a láng és az anyag közti távolságot.
A rácson elhelyezett anyagok égési ideje függ a mécses erősségétől, attól, hogy a választott füstölőanyag milyen arányban tartalmaz gyantát ( minél magasabb a gyanta tartalma, annál hosszabb a füstölési ideje, ebből következik, minél kevesebb gyantát látunk vagy teszünk keverékünkbe, annál gyorsabban elfüstöl ).
A füstölőrácsos edényhez használt füstölőanyagok teljesen természetesek, semmilyen mesterséges adalékanyagot, tartósítószert nem tartalmaznak !
Hogyan tisztítsuk füstölőrácsunkat?
A természetes füstölőanyagok füstölőrácsos edényen történő füstölésének egyetlen "piszkos munka" része, az a füstölőrács tisztítása. Leginkább a gyanták illetve a gyantásabb füstölőkeverékek azok, melyeknek használata után szembesülhetünk azzal, hogy rácsunk eltömődött vagy vastag anyagréteg olvadt a finom fém hálóba.
Egy egy rács több éven át használható, ha rendszeresen rászánunk pár percet a megfelelő tisztítására! Szükséged lesz egy csipeszre vagy fogóra és bármilyen nyílt lángra.
Hogy ez hogyan is zajlik?
Minden rács mellé ajándékba kapsz egy kis fém kefét, mellyel a szárazabb keverékek maradékát le tudod söpörni. Miután a rácsba ragadt anyagot a kefével már nem érdemes és nem is lehet eltávolítani, fogjuk meg egy csipesszel a rácsot (vagy fogóval, csak ne a puszta kezeddel) és nyílt lángba tartva ( ez lehet szakács fáklya, vihar gyújtó, öngyújtó vagy gyertya lángja - legerősebbtől a gyengébbik felé sorolva őket ) hagyjuk, hogy az anyag lángra lobbanjon. A lángtól ne ijedjünk meg, anyag mennyiségtől függően eltarthat 1,5-2 percig is a telejs kiégés. Miután elaludt a kiégő anyag lángja, a maradék kormot a kis kefe segítségével söpörjük ki. És készen is vagyunk.
Felmerülhet a kérdés, hogy milyen gyakran kell ezt megismételni?
Ez függ attól, hogy melyik füstölőanyagot részesítjük előnyben (füstölőkeverék, tömjénkeverék vagy tiszta gyanta) és milyen gyakran váltogatjuk a füstölőanyagot a rácson! Tapasztalataink szerint kb. 3-5 füstölés után érdemes megcsinálni a tisztítást.