Mirha gyanta
Jemen 1. osztály

gyan074
Kattints a képre a nagyobb méretért
Készleten
Ár:
3.496 FT
Darabszám:
Kiszerelés:
20 g

( Commiphora abyssinica )

A mirhacserje főként Szomáliában, Szudánban, Jemenben, Etiópiában és Eritreában nő, és sötét sárgás-barnás színű a gyantája. Az ókorban a tömjén mellett a másik legértékesebb és legdrágább füstölőanyag volt, nem véletlenül vitték a napkeleti bölcsek Jézus születésekor ajándékba, hiszen az ember jóra való törekvését szimbolizálja. Az ókori Egyiptomban Rá napisten és Ízisz tiszteletére füstölték, de az ókori görög Delphi jósdában is segítette a jövendölést és a tisztánlátást. A Bibliában is gyakran említik, mint a szerelem serkentője, aki örömet, sikert és áldást hoz. A mirha olaja is értékes kozmetikum volt, gyógyításra, talizmánok megszentelésére, valamint a halottak balzsamozásánál használták. Jézust is mirhával és aloéval balzsamozták be, de az ókori Egyiptomban is ezzel balzsamoztak ( más anyagokkal együtt ). Ma főként az alkoholos kivonatát használja a parfümipar és a gyógyszerészet. A közismert Svédcsepp gyógynövénykivonat is tartalmaz mirhát.
A mirha füstölve meleg, édes-keserű, balzsamos-fűszeres illatot áraszt, de önmagában ritkán füstölik, általában keverékekben találkozunk vele, mivel a szantálfához hasonlóan az a különleges képessége, hogy az egyes alkotóelemeket képes egységbe rendezni. A mirha a földelő keverékeknek is elmaradhatatlan összetevője. Füstöléskor a mirha aktív és vidám hangulatot teremt, belátóvá, önzetlenné tesz. Balzsamos, tisztító, fertőtlenítő és világosító hatása van, kinyitja az ajtót a szellemhez, eltünteti a gondjainkat és lágyítja az érzéseinket. 
Egy egyszerű de nagyszerű keverék: mirha, vörös szantálfa és sztórax.

Ez a mirha Jemennek Omannal határos részén honos cserjékről származik , és azt tartják róla, hogy a mirhák királynője. Illata melegebb, erőteljesebb, mint az afrikai mirháké. Bár az ára meglehetősen borsosnak tűnik ennek a gyünyürű, tiszta és nagy darabú gyantának, erőteljes aromája miatt jóval kevesebb is elég belőle. 

ELEM: FÖLD

SÚLYPONT : ÉRZELEM ( LÉLEK )