Copal Manila
manilai kopál

gyan012
Kattints a képre a nagyobb méretért
Készleten
Ár:
790 FT
Darabszám:
Kiszerelés:
20 g

( Bursera spp. )

A COPAL vagy magyarosítva KOPÁL gyanta igen sok féle lehet, mind lelőhelyét, mind kinézetét és illatát illetően. A kopálgyantát adó Bursera fajták megtaláhatók Ázsiában ( pl. manilai kopál ) és Afrikában ( pl. kongói kopál ) is, de klasszikusan egy közép-amerikai balzsamfa gyantáját hívták az aztékok copalcoahuitl-nak, amit az "istenek eledelének" tartottak, és szentként tisztelték.
A származási helyen túl általában 2 csoportját különböztetjük meg a kopálgyantáknak, mégpedig a világos és a sötét ( fekete ) kopálokat.
A világos kopált az ősi közép- és dél-amerikai kultúrák tisztításra és a tisztánlátás erősítésére, és szent mivolta miatt pedig általánosan szinte mindenféle rituáléknál használták. A népi gyógyászatban is ismert volt a fájdalomcsillapító hatása pl. fogfájásnál, vagy jó ellenszernek vélték hasmenés ellen. Az esőerdők sámánjai bizonyos fajtáit az eksztázis eléréséhez használták. De a népi hitvilágban még ma is védelmezőként füstölik fekete mágia és boszorkányság ellen.

A manilai ( világosabb ) kopál illata balzsamos, tiszta illat, melyet jól lehet mind faszénen mind pedig füstölőrácson magában is füstölni. Elsősorban mágiáknál használják, illetve ha védelemre van szükségünk.

Natúr illata miatt szinte bármilyen növénnyel keverve füstölhetjük, szépen kiemeli annak az illatát, miközben elvégzi energetikai munkáját is.

ELEM: LEVEGŐ

SÚLYPONT: SZELLEM