Ingyenes szállítás
30.000 Ft felett belföldön
csomagpontra
KANANGA WATER
KANANGA víz 221ml
édes, fűszeres illat
energetikai tér- és auratisztításhoz
a szerencse megteremtéséhez
A kananga vizet, hagyományosan elsősorban Afrikában, Dél-Amerikában használták, tradicionális energetikai tisztításhoz, -gyógyításhoz, a jószerencse megteremtéséhez.
Kiszerelés: 221ml
illat: édes, fűszeres ( ylang-ylang )
Gyártó: MURRAY & LANMAN
Figyelem!
A folyadék emberi fogyasztásra alkalmatlan! lenyelni baleset és életveszélyes, gyúlékony anyag! Nyílt láng használata tilos! Gyermekek elől elzárva tartandó! Közvetlenül bőrrel ne érintkezzen. Allergiás reakciót okozhat.
Kapcsolódó blogbejegyzések
Agua de Florida - Florida víz - Florida water
Bár Peruban készül ez az ikonikus „illat”, mégis elmondható, hogy egész Dél-Amerikát átjárja ennek a térparfümnek a jellegzetes citrusos-narancsos illata, mely az elmúlt években nem csak itthon, hanem egész Európában közkedvelt lett, miután az ide érkező dél-amerikai sámánok megismertették az emberekkel.
Ők ugyanis előszeretettel használják ezt a permetet: ezzel nyitják meg majd zárják be szertartásaikat, a szertartás közben vagy egy gyógyítás során pedig aurát és teret tisztítanak vele.
Ezen nem csodálkozhatunk, hiszen a benne lévő illóolajok révén illata felfrissít, életre kelt, javítja a hangulatot, a jelenbe hoz és központosít.
Európai emberként mi leginkább ezt látjuk, de Dél-Amerikában még ennél is jobban elterjedt a használata: az átlagemberek is gyakran hívják segítségül különféle élethelyzetekben. például az ottani édesanyák gyakran tesznek belőle 2-3 cseppet gyermekük halántékára, mert azt tartják róla, hogy elűzi a rossz álmokat és távol tartja a gonosz szellemeket.
És hogy milyen összetevők teszik ennyire különlegessé ezt a térpermetet ? Alapillatként felfedezhető benne a pézsma, az ámbra és benzoé, de használatakor mégis a citrusos illatjegyek dominálnak: a bergamott, a citrom, a szegfűszeg, a fahéj, a levendula, a rózsa, és narancsvirág illóolaja, már amennyiben hinni lehet az interneten keringő információknak, de a valódi Agua de Florida azaz Florida víz összetétele titkos.
Viszont nem Peruban találták fel, még ha manapság oda is kötődik.
A FLORIDA WATER nevű kölnit ugyanis egy Robert I. Murray nevű parfümőr mutatta be New Yorkban 1808-ban, és válaszként készült az Európában akkor hódító Eau de Cologne-ra, azaz a Kölnisch Wasser-re, amely uniszex illatként igen gyorsan közkedvelt lett Amerikában, mert megfelelt az akkoriban hódító viktoriánus erkölcsnek.
És hogy hogyan lett egy New York-i parfümőr kölnijéből a dél-amerikai sámánok szakrális illata ?
Nos erre vonatkozóan nem találtam információkat. Ami viszont biztos, hogy az eredeti márkatulajdonosi felirattal kerül forgalomba: Murray & Lanman, ahogy annak idején Észak-Amerikában is, ahol az 1880-1890-es években a világ leghíresebb kölnijeként hirdették.
Amennyiben a sámánisztikus tradícióhoz kötődve tisztításra, energetizálásra szeretnéd használni, egy szórófejes adagoló segítségével fújhatod az aurádba, a körülötted lévő térbe, de egy tálba is helyezheted némi kámforral vegyítve, ez utóbbi esetben folyamatosan fog illatozni, de akár egy bambuszpálcikás üveget is feltölthetsz vele.
Kapcsolódó tudástárbejegyzések
Mit füstölhetünk? 2. rész - Növényi szárítmányok
A természetes füstölőanyagok másik fajtája és a keverékek egyik összetevője a növényi szárítmányok. Ezek rendszerint olyan növények szárított és aprított részei ( gyökér, szár, levél, virág ), melyek tradícionálisan gyógynövényként és/vagy fűszernövényként is használatosak, ilyen pl. a levendula, zsálya, kakukkfű, citromfű, borókabogyó stb, de füstölünk olyan növényt is, ilyen pl. a tuja, mely belsőleg alkalmazva mérgező lenne, füstölve azonban nem. Bizonyos növényeknek több részét is füstölhetjük, ilyen pl. a borókafa, borókahajtás, borókabogyó, vagy akár a növényi szárítmány mellett a gyantája is ismert füstölőanyag ( fenyőgyanta-fenyőtűlevél, cédrusgyanta-cédrushajtás ).
A növényeket ritkán füstöljük önmagukban, általában valamilyen gyantával keverve kerülnek a faszénre vagy a füstölőrácsra, mely megvédi őket attól, hogy túlságosan megégjenek. Ez alól csak néhány növény kivétel. Ilyen pl. a fehér zsálya, melyet gyakran füstölnek úgy, hogy egy-egy levelet meggyújtanak és hőálló edénybe tesznek, illetve azok a növények ( cédrus, kék zsálya, sivatagi zsálya, marcipán zsálya, hegyi balzsam, tuja stb. ) melyeket a különféle indián és más sámánisztikus hagyományokban ún. kötegben ( smudge ) füstölnek ( ezek lehetnek egyféle vagy többféle növényből ), valamint a Palo Santo, mely a dél-amerikai indiánok szent fája. Ezt a hasított, balzsamos-fűszeres illatú fadarabot hagyományosan meggyújtják, és addig hagyják izzani ( nem kell félni, nem lángol ), ameddig csak szükség van rá.
Füstöléskor a tűz transzformáló energiája által felszabadulnak a növényekből a bennük tárolt szellemi minőségek, melyek erőteljesen hatnak az ember finomenergetikai rendszerére és a bennünket körülvevő környezet morfogenetikus mezejére. S bár a füstölésnek fizikai hatása is van, az előbb említett lelki-szellemi minőség sokkal fontosabb a fizikainál. Ezért különösen fontos, hogy valódi és tiszta alapanyagokat füstöljünk, mert csak azokból tudnak felszabadulni a tiszta információk.
Mit füstölhetünk? 1. rész - Növényi gyanták
A természetes füstölőanyagok egyik fajtája és a keverékek egyik összetevője a növényi gyanta, mint például a tömjén, a mirha, a kopál vagy a fenyőgyanta. Nagyon sok fajtája létezik, csak tömjénből találhatunk vagy 20-30 félét. Mindegyiknek más az illata és természetesen más hatással is van ránk, hiszen más információt közvetít felénk.
Közös tulajdonságuk, hogy egy fa vagy cserje "izzadja" ki magából, hogy a kérgén keletkező véletlen vagy szándékos sérülést begyógyítsa. Ha van kertünk és gyümölcsfánk, akkor azon is láthatunk ilyen gyantacseppeket. A növényi gyantákat évezredek óta használják az emberek, nemcsak füstölésre, hanem belsőleg gyógyításra is( pl. a tömjénnek erőteljes gyulladáscsökkentő hatása van, a sandaraknak görcsoldó, a guggulnak összehúzó és tisztító ), akárcsak a gyógynövényeket. Külsőleg is használták őket pl. krémekbe, balzsamokba, de a bútorkészítésben is régóta segíti a mesteremberek munkáját ( pl. dammar, masztix, sandarak, sárkányvér ).
A legtöbb gyantát magában is füstölhetjük, ekkor érezzük igazán az eredeti, tiszta illatukat, de némelyek nagyon megfolyhatnak ( pl. masztix, benzoe, elemi ), ezért füstölőrácsos edény használata esetén ilyenkor érdemes kicsi alufóliát tenni alájuk, vagy növényi szárítmányokkal együtt füstölni, ilyenkor a növény jótékonyan felissza a gyantát, ami pedig megvédi a növényt a megégéstől. A megfelelően összeállított keverékekben a gyanták és a növények egymás hatását kiegészítik és erősítik, így alkotva szinergiát és létrehozva egy új, magasabb szellemi, energetikai minőséget.
Hogyan tisztítsuk füstölőrácsunkat?
A természetes füstölőanyagok füstölőrácsos edényen történő füstölésének egyetlen "piszkos munka" része, az a füstölőrács tisztítása. Leginkább a gyanták illetve a gyantásabb füstölőkeverékek azok, melyeknek használata után szembesülhetünk azzal, hogy rácsunk eltömődött vagy vastag anyagréteg olvadt a finom fém hálóba.
Egy egy rács több éven át használható, ha rendszeresen rászánunk pár percet a megfelelő tisztítására! Szükséged lesz egy csipeszre vagy fogóra és bármilyen nyílt lángra.
Hogy ez hogyan is zajlik?
Minden rács mellé ajándékba kapsz egy kis fém kefét, mellyel a szárazabb keverékek maradékát le tudod söpörni. Miután a rácsba ragadt anyagot a kefével már nem érdemes és nem is lehet eltávolítani, fogjuk meg egy csipesszel a rácsot (vagy fogóval, csak ne a puszta kezeddel) és nyílt lángba tartva ( ez lehet szakács fáklya, vihar gyújtó, öngyújtó vagy gyertya lángja - legerősebbtől a gyengébbik felé sorolva őket ) hagyjuk, hogy az anyag lángra lobbanjon. A lángtól ne ijedjünk meg, anyag mennyiségtől függően eltarthat 1,5-2 percig is a telejs kiégés. Miután elaludt a kiégő anyag lángja, a maradék kormot a kis kefe segítségével söpörjük ki. És készen is vagyunk.
Felmerülhet a kérdés, hogy milyen gyakran kell ezt megismételni?
Ez függ attól, hogy melyik füstölőanyagot részesítjük előnyben (füstölőkeverék, tömjénkeverék vagy tiszta gyanta) és milyen gyakran váltogatjuk a füstölőanyagot a rácson! Tapasztalataink szerint kb. 3-5 füstölés után érdemes megcsinálni a tisztítást.