Fahéj
vágott

nove029
Készleten
Ár:
500 FT
Darabszám:

( Cinnamomum )

 A szubtrópusi fahéjfának két fő típusa van, az egyik Dél-Kínában ( cassia ), a másik pedig Sri Lankán ( Ceylon ) honos. Ezen kívül megtalálhatjuk még Indiában, Burmában, Vietnamban, Laoszban is. A dél-kínai fahéj ( cassia ), amely az amerikai konyhában nagyon népszerű, inkább csípős, és legalább 1 mm vastag, fás, míg a ceyloni sokkal vékonyabb, papírszerű és enyhébb ízű. Európában ez utóbbi az ismertebb, és ezt tartják a valódi fahéjnak is. Már az ókorban is keresett árucikk volt ( a többi fűszerrel együtt ), több ezer éve exportálják Indiából és Sri Lankáról. Hazánkba a 15. század környékén érkezett, és gyorsan beépült a nemesi konyha fűszerei közé. Jelentőségét az is mutatja, hogy több mint 300 éven át harcoltak az angolok, a portugálok, a hollandok és a franciák a fahéj kereskedelmi monopóliumának megszerzéséért.
Minden 2. évben összegyűjtik a fiatal fahéjfák kérgét, meghámozzák és utána fahéjrúd formájában juttatják el a felhasználási helyére. Mivel a fahéjfa nagyon sok éterikus olajat tartalmaz, ezért belőle fahéjlevélolajat és fahéjkéregolajat is készítenek. Ezek az olajok illatuk és terápiás tulajdonságuk miatt gyakori összetevői orrsprayknek, köhögés elleni szirupoknak és fogorvosi készítményeknek. Mindkét olaj nagy szerepet játszik élelmiszerek, alkoholos és más italok ízesítőjeként. A fahéjat szappanokban, kozmetikumokban és parfümökben is használják.
A fahéj a távol-keleti konyha egyik legfontosabb fűszere ( pl. a kínai 5 fűszerkeverék egyik összetevője ), de gyógyhatása miatt is gyakran használták mind a hagyományos kínai orvoslásban ( HKO ), mind pedig az ayurvédában. A HKO melegítő ( Yang erősítő ) és életerő ( Chi ) növelő szerként tartja nyilván, és megfázásnál, hasmenésnél, reumánál, impotenciánál és lumbágónál javasolja. A hagyományos indiai orvoslásban elsősorban emésztést serkentő, étvágyjavító, és gyomorerősítő szerként alkalmazták, illetve külsőleg, masszázsolaj formájában.
Füstölőszerként megnyitja a szívet, ellazult, nyugodt légkört teremt. A fahéj szerencsét és sikert hoz és távoltartja a negatív hatásokat, ezért fontos összetevő a helyiségek megáldásánál. Felmelegíti a lelkünket és segít oldani a görcseinket, félelmeinket és a magány érzését. A fahéj sok ázsiai füstölőkeverék összetevője, mivel távol tartja a rovarokat, stimuláns hatású és erős antibakteriális hatása is van.
Jól keverhető füstöléskor tömjénnel, narancsvirággal, korianderrel, benzoéval, perubalzsammal, szegfűszeggel, kardamommal stb.
A vágott verzió tökéletesen alkalmas rácsos és faszenes füstölésre, míg a tört fahéjat a füstölés előtt ( még a faszenes előtt is ) mozsárban össze kell aprítani.


ELEM: TŰZ

SÚLYPONT: TEST

Segíthetünk?

További információk
 • Prémium minőség, szakértelem, személyre szabott tanácsadás üzletünkben
 • 50.000FT felett ingyenes kiszállítás Magyarország egész területén
 • DPD futárszolgálattal már másnap kézhez kapja a rendelését
  1.600 Ft utánvéttel
  1.300 Ft előreutalás és bankkártyás fizetés esetén
 • Pick Pack Pont-os átvétel esetén
  1.490 Ft 
 • Rendelését személyesen is átveheti mintaboltunkban