Elemi gyanta
puha

gyan100
Kattints a képre a nagyobb méretért
Ár:
1.490 FT

( Canarium luzonicum )

Az elemi gyanta, másnéven kelet-indiai kopál legtöbbször a Fülöp-szigetekről származik, ezért gyakran hívják Manila Eleminek is. Az elemi fa ( kanárifa ) egy 15-30 méter magasra növő trópusi balzsamfa, mely a Fülöp-szigeteken és a Molukkákon ( régen Fűszer-szigeteken ) honos, és ott termesztik is őket. Gyantáját hasonlóan a többi fa gyantájához a kéreg megsértésével nyerik, mely gyanta igen folyékony és szúrós szagú, ezért a kinyerés után még sokáig hagyják száradni. Jellegzetes, citromostól a citromborsoson át az édesköményig terjedő illata igen  intenzív.

Őshazájában hagyományosan testápolásra, légzéskönnyítésre és általános élénkítésre használták, az ókori Egyiptomban pedig a halottak bebalzsamozáshoz. Sok tradícionális füstölőkeverékben az elemi gyantát energetikai tisztító összetevőként használják. Az elemi gyanta elfüstölve tisztítja és aktiválja a csakrákat, erősíti a tisztánlátást. Az elemivel való füstölés hangulatjavító hatású, valamint a jógagyakorlatok, meditációk hasznos kísérője, hiszen erősít, kiegyenlít, és az ellustult szellemnek új impulzust ad.

Az elemi gyanta jól keverhető mirhával, tömjénnel, labdanummal, rozmaringgal, levendulával, zsályával, fahéjjal, citromfűvel, édesfűvel, szantálfával. Az elemit más anyagokkal mozsárban kell összekeverni, hogy pépes állaga ellenére egyenletes eloszlást kapjunk. Az így elkészített keverék is pépes lesz. Ha azt szeretnénk, hogy az elemi keményebb legyen, akkor hagyjuk a levegőn száradni, vagy tegyük be a fagyasztóba, vagy válasszuk a kemény elemi gyantát.

Ha magában szeretnénk elemi gyantát füstölni, akkor figyeljünk oda, mert nagyon megfolyik a rácson és könnyen meggyulladhat. Ilyenkor adhatunk hozzá egy kis szantálfát, mely a földelő hatása révén megakadályozza, hogy "elszálljunk a földről ".

ELEM: TŰZ

SÚLYPONT: SZELLEM