TÉLI SZÜNET: 2024. december 21-től 2025. január 5-ig.
Ingyenes szállítás
30.000 Ft felett belföldön
csomagpontra
TÉLI SZÜNET: 2024. december 21-től 2025. január 5-ig.
06 30 262 58 05 (Csilla) 06 20 527 25 56 (Szandi)
ideális a füstölőanyagok keveréséhez,
finomítására, aprítására
több méretben
Szürke színű zsírkő mozsár edény több méretben hozzá illő zsírkő örlőpálcával/törő rúddal természetes füstölőszerek aprításához, keveréséhez.
Kiválóan alkalmas növényi füstölőanyagok - gyanták ( pl. tömjén, mirha, kopál ), növényi szárítmányok - gyógynövények ( pl. fehér zsálya levelek, vágott palo santo ) és természetes füstölőkeverékek készítéséhez, kíméletes égetéséhez / füstöléséhez.
Mozsár edény információk:
Test átmérője: 7,5 cm vagy 10 cm
Magassága: 7,5 cm
Anyaga: zsírkő
Színe: szürke
Használati javaslat:
- Természetes alapanyagokból, növényi szárítmányokból készült keverékek készítése esetén az ideális szemcseméret kb. 2-3 mm. (Ha faszénen fogjuk füstölni, akkor hagyhatunk nagyobb darabokat is, mivel az intenzív hő könnyedén elfüstöli azokat is.)
- Helyezze az aprítani/őrölni kívánt füstölőanyagot a mozsárba.
- Őrlő mozdulatokkal törje össze az anyagot míg el nem éri a kívánt méretet.
- Keverék készítése esetén egymás után tegye a mozsárba a növényi szárítmányokat, először nagyjából dolgozza össze a már mozsárban lévő anyagokat, csak ezt követően tegye bele az újabb összetevőt.
Tipp: Keverék készítése esetén érdemes szakemberrel konzultálnia ha nem biztos az anyagok egymásra gyakorolt hatásával. Egyes szerek felerősíthetik vagy kiolthatják/gyengíthetik egymás hatását.
Anyagok melyeknél javasolt a mozsár használata: pl. a csillagánizs, fahéj, szegfűszeg, prémium tömjének (nagyobb szeműek), borókabogyó, babérlevél stb.
Fontos!!!
Nevezzen ki egy mozsarat kifejezetten a füstölőanyagainak, hogy ne keveredjen más, a konyhában étkezési célra használt fűszerekkel. Vagy megfelelően tisztítsa minden használat után.
Tisztítás: Nem morzsolódik, felülete könnyedén takarítható semleges tisztítószerrel.
Ez nem egy ősi, klasszikus keverék, hiszen a PALO SANTO, a dél-amerikai sámánok szent fája csak az utóbbi néhány évtizedben lett Európában ismert és elismert növény.
Hihetetlenül nagy sikertörténet az övé, hiszen igen rövid idő alatt meghódította az európai emberek szívét, mert ellentétben a tömjénnel vagy a fehér zsályával, szinte kivétel nélkül mindenkinek tetszik jellegzetes édes-fűszeres illata, és ez azt is jelenti, hogy befogadható számukra az általa közvetített energia.
És hogy miben áll a Palo Santo varázslata ? Abban, hogy ez a NAP minőségű gyönyörű, aranysárga „fadarab” a maga igen tüzes módján szinte játszi könnyedséggel tisztítja ki a haragot, a stresszt és a többi negatív érzelmet a szívtérből, hogy helyét a nyugalom, a béke és az öröm foglalhassa el. Ahogy dél-amerikai sámánok tartják: elűzi és távol tartja a rossz szellemeket és bevonzza a jókat
A légiesen könnyed, citrusos illatú omani AL-HOJARI-t pedig évezredek óta a világ egyik legfinomabb tömjénjének tartják, mely régen drágább volt az aranynál is. Ő maga a nagybetűs TÖMJÉN, ahogy a neve is mutatja Boswellia SACRA. A szent tömjén, melyet Jézushoz is vittek. A tömjének között is az egyik LEG-LEG-LEG ( a másik az aranyszínű szomáliai Maydi ). Egy igazi fényhozó, isteni minőséget közvetítő anyag.
S mi születik a világ legfinomabb tömjénjének, az AL-HOJARINAK és a dél-amerikai indián sámánok szent fájának, a PALO-SANTO-nak a nászából ? Mi történik, amikor ez a két csodálatos TŰZ elemű, külön-külön is igen erőteljes anyag keveredik, összeolvad és átlényegül ? Egy elsöprő erejű tisztító és transzformáló füstölőkeverék, a TŰZ ÓCEÁNJA.
Aminek nem mellesleg isteni illata is van
Sokak számára ismeretlen ez a gyönyörű, aranysárga színű szomáliai tömjénfajta, a boswellia frereana. Pedig legalább annyira csodálatos, mint az omani Hojari ( Boswellia sacra ), méltó párja neki:ha a Hojari a tömjének királya, akkor a MAYDI pedig a tömjének királynője.
Igazi királyi fenséget és méltóságot sugárzik meleg, aranysárga színével, és jellegzetes illatával, melyet ha egyszer illatoltunk, ugyanúgy nem tudjuk elfelejteni, mint a Hojarit. Prémium kategóriája, a MAYDI MUSHAAD, a maga szinte gigantikus gyanta darabjaival nemcsak illatban, hanem vizuálisan is felejthetetlen élményt nyújt.
Különlegessége abban rejlik, hogy füstölve egymagában képes arra, hogy megnyugtasson és központosítson bennünket, nőies lágysággal, de mégis egy királynő erejével belesimítva az arany középpontba, lényünk MAG-jába. Egyszerűen fenséges....Nem kell mellé semmi más, csak Ő.
Persze tehetünk még hozzá pici mirhát és rózsaszirmot, vagy valódi fehér szantálfát, és akkor rácson sem fog átcsöpögni.
A természetes füstölést, mint a hagyományos fitoterápia egyik ágát - a teák, borogatások, balzsamok és tinktúrák mellett - évezredek óta használják az emberek gyógyulásának elősegítésére. Legyen az fájó reumatikus végtag, húzódás, zúzódás, ekcéma vagy lázas betegség, a manapság jobban ismert és használt fitoterápiás praktikák mellett még rendszeresen meg is füstölték a fájó testrészt egy megfelelő növénnyel vagy füstölőkeverékkel
Ez a fizikai szintű alkalmazás mostanra a nyugati fitoterápiából szinte teljesen kiveszett, de a hagyományos kínai orvoslás ma is használja a moxázás, vagyis melegítéses, égetéses gyógymód formájában.
A füstölést leginkább a következő módokon használhatjuk a gyógyulás támogatására:
Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ezekkel a hatásokkal csak abban az esetben számolhatunk, ha 100% tiszta és természetes növényi részeket füstölünk, legyen az rácsos edényen, faszénen elfüstölt füstölőszer, pálcika vagy füstölőkúp. Beltéren - hacsak nem teret tisztítunk - nem ajánlatos faszénen füstölni, ezért inkább a rácsos edény használata valamint a füstölőpálcikák javasoltak. Ez utóbbiak közül a japán pálcikák különösen jók lehetnek, hiszen minimális füsttel égnek - sőt léteznek teljesen füstmentesen izzók is - ezek különösen abban az esetben lehetnek hasznosak, ha a légtérben füstérzékelő vagy légzési problémával küzdő beteg van. Ha pedig füstölünk, akkor legalább naponta egyszer szellőztessünk is.
Szerző: Papp Csilla
Az elmúlt 1 év bezártsága erőteljesen rányomja a bélyegét az emberek hangulatára, sokan rosszkedvűek, vagy akár depressziósak is, de általános lett a félelem és a bizalmatlanság is, ami nem meglepő, látva a kialakult pandémiás szituációt.
Ha magán a helyzeten azonnal nem is, de a hozzá való viszonyunkon tudunk változtatni, és ebben a természetes füstölőszerek - a növényi gyanták és szárítmányok – rengeteget tudnak segíteni.
S hogy ez miért fontos? Mert a jókedvű, pozitív gondolkodású ember könnyebben viseli az élet megpróbáltatásait, immunrendszere is erősebb, kevésbé fogékony a betegségekre, és könnyebben - gyorsabban is gyógyul – ezt már az orvosok is látják egy ideje.
Minden növénynek megvan a maga „szuperképessége”, vagy akár több is, amivel támogatni tud bennünket, embereket, így nem meglepő módon ehhez a témához is több olyan növényt találhatunk, melyek segíthetnek ebben az áthangolásban, akár természetes füstölőszerként rácsos vagy faszenes edényen, illetve pálcika formájában, ha ez utóbbi is 100% természetes és tiszta.
Érdemes először ún. tisztító növényeket füstölni – például tömjént, kopált, orvosi vagy fehér zsályát, palo santot, levendulát ( esetleg pici kámfort ) - vagy akár magunkat és a teret energetikailag megtisztítani.
A tisztító növények füstje mintegy magába szippantja a sok-sok negatív gondolatot és érzelmet, és az ezt követő szellőztetéskor egyszerűen kiviszi a lakóterünkből.
Az így megtisztult ( és egyben fertőtlenített ) térben már bátran füstölhetjük a jókedvre és pozitivitásra hangoló növényeinket:
A fentebb említett növények többsége pálcika formájában is elérhető, ez alól csak a különlegesebb gyanták, mint a masztix és az aranykopál kivételek.
Mindig figyeljünk a füstölők minőségére, mert ezek a jótékony hatások csak a valódi növényekből készült 100% tiszta füstölők esetében működnek!
Szerző: Papp Csilla
Közeleg a karácsony, de a külső nyomás, csak fokozódik? Nehéz az ünnepre, a családra hangolódás? Nem, hogy a szeretteink vágyát, de olykor a saját belső hangunkat is nehéz meghallani ebben a rohanásban? Többünknél egybe olvad a munka és az otthon tere, időnként még a tanítás terhe is a mi vállunkat nyomja.
Mi lenne, ha segítségül hívnánk őseink kissé feledésbe merült praktikáját, hogy megálljt parancsoljunk cikázó gondolatainknak, és úrrá legyünk az utóbbi idők egyre nagyobb bizonytalanságából fakadó félelmeinken?
Gyújtsunk tehát egy természetes füstölőt, nem is akármilyet, a legtermészetesebbet, ami csak létezik: mégpedig a modern kor emberének készült rácsos füstölőedényen.
Önmagában a gyertya (tűz) gyújtás is kizökkent egy kicsit, az ember tudattalanul is más hangulatba kerül tőle, de ha még valódi hatóanyagokat tartalmazó növényi részeket is füstölünk a tűz melegén, egy jól megválasztott füstölővel biztos a hatás. A tűz látványa, az illatok hatása a tudatalattinkra, a növényből felszabaduló erő képes átsegíteni minket a nehéz időkön.
A biztonságot adó mirha például segít, hogy két lábbal álljunk a földön, és ne görcsöljünk annyit a hétköznapok kihívásain, a balzsamos sztórax pedig elsimítja lelkünk viharait. Ahány növény, annyiféle hatás, annyiféle segítség lehetősége számunkra. S hogy mi mutatja az irányt ? Természetesen az orrunk ! Aminek jól esik az illata, azt válasszuk, arra van szükségünk.
Ha otthon dolgozunk, jó, ha valahogyan el tudjuk választani a munkát a családi élettől, a családi életet az énidőtől. Mindannyiunknak szüksége van egy kis befelé figyelésre, hogy azt követően befogadóak lehessünk a többiekre. Ha tudom, hogy én hogy vagyok, képes leszek tisztábban rálátni a körülöttem lévő világra. Egy igazi, jól megválasztott, jó minőségű füstölő minőséget tud hozzáadni a mindennapi élethez, segít kiszakadni a hétköznapi forgatagból. Legyen ez egy prémium füstölőpálcika, egy növényekből álló keverék. Hetente néhány alkalommal, vagy akár naponta megajándékozhatjuk magunkat pár perccel míg élvezzük a tűz látványát (ha rácsosedényt választunk), vagy csak leülünk és hagyjuk, hogy a kedvenc füstölőpálcikánk illatába burkolózva pihenhessen meg egy kicsit a testünk, lelkünk és szellemünk egyaránt.
A füstre, intenzív illatokra érzékenyeknek a kifinomult, füstmentesen izzó japán típusú füstölőpálcikák adhatják meg ezt az élményt, hisz aki szenzitív az illatokra valószínűleg a világra is nyitottabban, fokozottabban reagál, nekik még inkább javasolt a rendszeres megpihenés, megállás, hogy azt követően újult erővel, őszinte mosollyal tudjanak ismét „csatasorba” állni.
Adjunk lehetőséget önmagunknak, a nyugalomnak! Olykor 5-10 perc elvonulás, pár pillanatra lehunyt szemmel csak befelé figyelés vagy, egy mély szippantás a kedvenc illatunkból is elég, hogy megváltozzon a világunk, és nagyszerű legyen a hangulatunk!
Szerző: Papp Csilla
Az őszi napok beköszöntével – amikor az iskola is elkezdődik - az élet visszakerül a régi kerékvágásba, ami általában együtt jár a hétköznapi rohanással, a folyamatos sietséggel, a véget nem érő feladathalmazokkal, és az azon járó agyalással, hogy mit kell még elintéznünk, vagy hogy időben odaérünk-e valahova.
Magát a stresszt igazából nem a sok feladat okozza, hanem az azon való folyamatos agyalás, az ebből fakadó félelmek, a rendszeres újratervezés – ez utóbbiból az elmúlt másfél évben bőven kijutott mindenkinek.
Ha azonban képesek vagyunk egy ellazultabb állapotból működni, akkor képesek vagyunk a feladatok között priorizálni – mert nem igaz, hogy mindegyik egyformán fontos – és akkor tényleg csak azokat végezzük el, amelyek valóban fontosak, és akkor, amikor annak itt van az ideje.
Ezt hívják a modernkori kutatások FLOW állapotnak.
A természetes növényi füstölők abban tudnak segíteni, hogy akár már reggel ebbe az ellazultabb, mégis koncentrált állapotba bele tudjunk kerülni,vagy ha a nap folyamán kibillennénk, akkor visszakerülhessünk, este pedig az összes napi stressztől teljesen megszabadulva tudjunk lepihenni aludni.
Ez utóbbi különösen fontos – hiszen kutatások igazolják, de egy okosóra is megmutatja a tulajdonosának – hogy a stresszt nem lehet kialudni, a stresszt csak elengedni lehet, s lehetőleg még lefekvés előtt, hogy valóban pihentető alvásban legyen részünk.
Reggeli napindító füstöléshez kiváló lehet a citrusos omani tömjén, vagy a kámforos illatú mexikói copal blanco gyantája, és elég csak benyúlni az otthoni fűszerek közé, és némi rozmaringot, kakukkfüvet, mentát adni hozzá. A gyakrabban füstölők bővíthetik ezt a „Jó reggelt” keveréket a fényhozó angelikagyökérrel vagy a jókedvre hangoló örvénygyökérrel, a nagyon elszántak pedig némi valódi kámforral. Ez utóbbi garantáltan elűzi a hosszú éjszaka fáradtságát.
Szerző: Papp Csilla