Ingyenes szállítás
30.000 Ft felett belföldön
csomagpontra
Csipesz sárgaréz rövid
tartós kialakítású sárgaréz csipesz
faszén begyújtásához
vagy rács tisztításhoz
hossza: 12 cm
Kényelmes kialakítású sárgaréz csipesz faszenes füstöléshez vagy rácsos füstölőedény rácsának tisztításához, illetve a forró rács edényről való levételéhez (pl. párologtató tálkára cserélés esetén).
Csipesz információk:
Mérete: 12 cm
Anyaga: réz
A fogó használata füstölő rács kiégetéséhez:
- A kiégetést lehetőleg szabadban végezzük, mert a rácson lévő maradék gyanta begyullad, lángol, nagyon füstöl és le is csöpöghet!
- Szükség lesz egy csipeszre vagy fogóra és bármilyen nyílt lángra.
- Miután a rácsba ragadt anyagot a kefével már nem lehet eltávolítani, fogjuk meg egy csipesszel a rácsot (vagy fogóval) és nyílt lángba tartva ( ez lehet szakács fáklya, vihar gyújtó, öngyújtó vagy gyertya lángja - legerősebbtől a gyengébbik felé sorolva őket ) hagyjuk, hogy az beragadt anyag lángra lobbanjon.
- A lángtól ne ijedjünk meg, anyag mennyiségtől függően eltarthat 1,5-2 percig is a teljes kiégés.
- Miután elaludt a kiégő anyag lángja, a maradék kormot a kefe segítségével söpörjük ki. Helyezze vissza az edényre vagy tűzálló felületre míg kihűl a rács, nézze meg, hogy a szélein nincs-e olvadt gyanta, ami ide-oda ragadhat, ha igen távolítsa el.
A leírtakat videón is megnézheti itt:
A faszén meggyújtása:
- Készítse elő a faszenes füstölőedényét. ( Első használat esetén: kb ¾ részig töltse meg füstölőhomokkal ) Helyezze hőálló alátétre! Ügyeljen rá, hogy kellő távolságba helyezze el az edényt a gyúlékony anyagoktól ( pl. függöny ).
- Fogja meg a csipesszel a faszenet és gyújtsa meg az egyik végét.
- Meggyújtás: tartsa a faszenet a lángba
- – öngyulladó: gyorsan begyullad és nagyjából 2-3 perc míg teljesen átizzik
- - teljesen természetes alapanyagokból: érdemes gyertyalángot vagy vihargyújtót használni, lassabban gyullad be a szén és kb 8-10 perc míg teljesen átizzik.
Tipp! az öngyulladós faszenet érdemes nyitott ablaknál vagy kültéren begyújtani mert a folyamat közben erős szagot áraszt a vegyi égéssegítő (salétrom).
Videó a faszenes füstölés alapjairól:
Kapcsolódó blogbejegyzések
Napi összehangoló tipp : tömjén + mirha
A NAGY KLASSZIKUS KOMBINÁCIÓ. Csupa nagybetűvel. Nem véletlenül, hiszen mindkét gyanta az ősi szakrális anyagok közé tartozik, melyeket évezredek óta használnak különféle formában.
Oldalakat lehetne róluk írni, órákat mesélni, és még akkor sem érnénk a végére annak a sok csodának, melynek birtokában vannak.
Együtt füstölve őket, egyesül és kiegyensúlyozódik a YIN ( mirha – női ) és a YANG ( tömjén – férfi ) energia, így nem meglepő, hogy ezt ÍZISZ és OZIRISZ keveréknek hívták az ősi Egyiptomban, ahol gyakran füstölték ilyen formában, és persze azóta is sok más kultúrában.
Picit más megközelítésben a tömjén az ÉG, a NAP, a spirituális, szellemi világ, a mirha pedig a FÖLD, a földi, fizikai világ, tehát együtt füstölve őket összeköti bennünk az eget a földdel, kiegyensúlyoz, harmonizál, megnyugtat és stresszmentesít.
Segít, hogy a hétköznapok során is középen maradva, belső / felső bölcsességünkre hagyatkozva éljük életünket. Támogat, hogy az isteni bölcsesség és rend cselekedeteinken keresztül megnyilvánulhasson a fizikai világban.
Füstölhetjük naponta az otthonunkban, de a napi auratisztítás rituáléjához is kiválóan alkalmas, hiszen tisztít, földel, kiegyensúlyoz egyszerre.
Ehhez a keverékhez általában valamelyik világos tömjént szoktuk használni ( sacra, carterii, serrata, dalzielli ), így minden tekintetben ( színben is ) megmutatkozik az ellentétek egyensúlya.
Legerőteljesebb hatása a faszenes füstölés során nyilvánul meg, de rácsos edényen is használhatjuk őket.
Ha pedig mégis pálcika vagy kúp formájában szeretnénk füstölni, akkor nagyon figyeljünk a minőségre és a tisztaságra, mert nagyon kevés olyan termék van a piacon, melyek képesek ezeket a finomenergetikai minőségeket megfelelően közvetíteni.
Az advent füstölőszerei - mirha
Az adventi időszak igazából már november 1-jével ( Samhain, Ősök napja ) elkezdődik, tehát nem 4 hanem 6 hétig tart. A görög katolikus tradícióban a mai napig 6 gyertyát gyújtanak.
A természetben ez a teljes elcsendesülés és befelé fordulás és a várakozás ideje, és ha csak egyetlen füstölőszert lehetne ehhez az időszakhoz rendelni, akkor kétség kívül a mirha lenne az.
A mirha nehéz, súlyos, kesernyés, fanyar illatával és energiájával maga a megtestesült Föld, a befogadó és körbeölelő női minőség, mely megtart és segít, hogy biztonságos közegéből újjászülethessünk.
A mirha hatása hihetetlenül sokrétű, hiszen segít abban:
- hogy lenyugodjunk, elengedjük a görcsöket, a stresszt és megpihenjünk
hogy földeltek legyünk, hogy 2 lábbal álljunk a földön és jól boldoguljunk a fizikai síkon - hogy szeressük és elfogadjuk a testünket,
- hogy kapcsolódjunk a bennünk lévő női minőséggel és a női felmenőkkel
Ritkán füstöljük tisztán, mert illata a legtöbb ember számára nehezen befogadható ( miért is ? ), pedig a mirha földi létünk kulcsát rejti magában. Nem véletlenül az egyik legrégebben használt szakrális növény. Sokan tudják, hogy az Ókorban a tömjén drágább volt az aranynál. Azt azonban már jóval kevesebben, hogy a mirha még a tömjénnél is drágább volt...
Választékunkban a valódi és tiszta gyanta mellett jó pár mirhával készült keveréket , valódi gyantából készült, 100% tisztaságú füstölőpálcikát és a belőle készült illóolajat is megtalálhatod.
Kapcsolódó tudástárbejegyzések
Hogyan füstöljünk rácsos edényen?
A hagyományos faszenes füstölés modern, kisebb légterű helyiségekben is könnyedén megvalósítható megoldása a füstölőrácsos edény, alkalmazása nagyban megkönnyíti és élvezetessé teszi a füstölést. A füstölőrács használatával nem éri olyan intenzív hőhatás az elfüstölni vágyott alapanyagokat, így azok nem csak megperzselődnek, megégnek, hanem az egyenletes hő hatására illatuk kibomlik, kivirágzik, és hosszabban érződik, mint a faszénen való füstölés esetében. Ehhez az újfajta füstöléshez egy füstölőrácsos edényre vagy egy meglévő aromalámpára van csak szükségünk, melynek levehető a tálkája, és a helyére a füstölőrács (rozsdamentes acél vagy réz) kerül. Lakásunk, kezelő helyiségünk vagy irodánk (ha minden körülmény megfelelő) ékköve lesz az általunk kiválasztott egyedi rácsos edény, találsz zsírkőből, rézből vagy magyar keramikus által kézzel készített gyönyörő edényeket, amik mind ideálisan vannak kiképezve a füstöléshez.
Szükséged lehet még adagolókanálra, nagy fém kefére, edény alátétre, mécsesre, csipeszre és mécsesalátétre.
Az edényben füstölőrács alá elhelyezzük a meggyújtott teamécsest, majd pedig a rácsra tesszük a füstölnivalót, mely lehet önmagában tiszta, natúr gyanta ( pl. tömjén vagy mirha ), vagy egy előre elkészített keverék. Egy füstölés alkalmával 1-2 adagolókanálnyi (mokkáskanálnyi) anyagot tegyünk a rácsra. A legideálisabb, ha a teamécses lángja és a füstölőrács között kb. 8-9 cm a távolság, ez elég hőt biztosít a növények elfüstöléséhez, illatanyagaik kíméletesen jutnak a légbe, továbbá a füstölőrács használatával kevesebb füst keletkezik, így nem hat zavarólag egy kisebb légtérben sem.
Fontos megemlíteni és kiemelni a teamécses szerepét a füstölés során! Tapasztalataink alapján, minden gyertyának egyénisége van, más hővel, más intenzitással égnek. Így előfordulhat, hogy adott gyertya percek alatt megperzseli a rácson lévő anyagot, míg a következő be sem indítja a füstölést. Ha túl erősnek ítéljük gyertyánkat, oltsuk el és vágjuk vissza a kanócot, a kisebb láng moderáltabb hőleadást eredményez. Abban az esetben, ha pár perc elteltével sem indul be a füstölés, emeljük meg a teamécsest egy erre a célra kialakított kerámia koronggal vagy bármilyen hőálló, nem éghető koronggal, légy kreatív (mi már használtunk befőttes üveg kupaktól elkezdve másik mécses táljkájáig sok mindent), a lényeg, hogy csökkentsük a láng és az anyag közti távolságot.
A rácson elhelyezett anyagok égési ideje függ a mécses erősségétől, attól, hogy a választott füstölőanyag milyen arányban tartalmaz gyantát ( minél magasabb a gyanta tartalma, annál hosszabb a füstölési ideje, ebből következik, minél kevesebb gyantát látunk vagy teszünk keverékünkbe, annál gyorsabban elfüstöl ).
A füstölőrácsos edényhez használt füstölőanyagok teljesen természetesek, semmilyen mesterséges adalékanyagot, tartósítószert nem tartalmaznak !
Hogyan füstöljünk faszénen ?
A faszenes füstölés a természetes füstölés legősibb módja: az ember vélhetően azóta füstöl, amióta ismeri és használja a tüzet ( több százezer éve... )
Mivel a füstölés ezen módja teljes figyelmet kíván, ezért "wellness" célokra ( ld. térillatosítás ) nem nagyon használjuk, elsősorban szertartásokhoz, rituálékhoz, gyógyításhoz, imához, szakrális tevékenységekhez ajánljuk.
Tértisztításhoz és auratisztításhoz is ez a megfelelő választás, ha nem kaliforniai fehér zsálya köteget vagy Palo Santo-t akarunk használni.
Ilyenkor megvan az az előnyünk, hogy egy jól kiválasztott, megfelelő füstölőszert vagy keveréket - amely személy és térspecifikus - tudunk füstölni.
Mire van szükségünk a faszenes füstöléshez?
- faszenes edényre és alátétre ( tértisztításhoz a nyeles edényeket ajánljuk )
- hőelvezetés céljából homokra vagy sóra ( ha nem faszenes rácsos edényen füstölünk )
- faszénre
- egy csipeszre, amivel meg tudjuk fogni a szénpogácsát, mikor nyílt lánggal begyújtjuk
- végül adagolókanálra és a kívánt füstölőszerre
Egy tűzálló edénybe tegyük bele a homokot, melynek az a szerepe, hogy így a faszén szépen megtartja a parazsát, illetve a hő egyenletesen eloszlik, és mivel közvetlenül nem érintkezik a faszén az edénnyel, ezért nem okoz elszíneződést sem és csökkentjük edényünk elpattanásának esélyét is ( ha porcelánból vagy kerámiából készült edényünket használjuk ).
Amennyiben a kényelmes öngyulladós faszén mellett döntöttünk, figyeljünk a begyújtási folyamatra, mert előfordulhat, hogy a faszén úgy gyullad meg, mint a tűzijáték. És mivel a füstje sem igazán kellemes, ezért javasolt a faszén begyújtását a szabadban ( kertben, teraszon ) elvégezni.
A begyújtási folyamat úgy történik, hogy a csipesszel megfogott faszenet egy gyertya vagy az öngyújtó lángja fölé tartjuk, és látni fogjuk, hogy a faszén egy kis részen szikrával elkezd reagálni, amely lassan tovaterjed. Ekkor tegyük a faszenet élére állítva a homokba, és hagyjuk, hogy a levegő és a szél elvégezze a többi munkát. Természetesen tarthatjuk a faszenet végig a csipesszel is.
Nem öngyulladós faszén esetén sokkal több időre és türelemre van szükségünk, hogy a szén teljesen átizzon, viszont nem is fogjuk érezni az öngyulladást segítő vegyi anyag illatát, és természetesen be sem lélegezzük. Lehet már olyan öngyulladós faszenet is kapni, melyben egy természetes anyag segíti a faszén könnyebb meggyúlását.
Mikor a faszenünkön megjelenik egy hamvas szürke hamuréteg, az jelzi, hogy az intenzív hő lecsendesedett (továbbra is több száz fokon izzik), ráhelyezhetjük a homok vagy só rétegre és rátehetjük a füstölőanyagot. Mivel a tapasztalat azt mutatja, hogy a faszén gyakran túl magas hőfokkal ég, ezért gyakran folyamodunk olyan praktikákhoz, melyekkel igyekszünk mérsékelni a leadott hőt:
- rászórhatunk pici homokot
- rászórhatunk kevés sót
- tehetünk rá kicsi hőálló kerémialapkát
A homokkal való beszórásnak még az is az előnye, hogy ha másik füstölőanyagot szeretnénk rátenni, akkor egy hőálló kanál segítségével egyszeűen csak lekaparjuk a homokot a füstölőanyaggal együtt és rátesszük a másikat.
Mi alapján választunk faszenet ?
A korábban említett használati praktikákon túlmenően a faszén mérete lehet még mérvadó, 27 mm-től egészen 50 mm-ig terjedő méret meghatározza az égési időt, ami kb 20 perctől egészen egy óráig eltarthat.
Szertartás, rituálé esetén érdemes a hosszabb égésidejű szeneket választani: tovább izzanak, és a közepükbe egyszerre több füstölőszer tehető, így intenzívebb a füstképződés.
A gyógyulás támogatása füstöléssel
A természetes füstölést, mint a hagyományos fitoterápia egyik ágát - a teák, borogatások, balzsamok és tinktúrák mellett - évezredek óta használják az emberek gyógyulásának elősegítésére. Legyen az fájó reumatikus végtag, húzódás, zúzódás, ekcéma vagy lázas betegség, a manapság jobban ismert és használt fitoterápiás praktikák mellett még rendszeresen meg is füstölték a fájó testrészt egy megfelelő növénnyel vagy füstölőkeverékkel
Ez a fizikai szintű alkalmazás mostanra a nyugati fitoterápiából szinte teljesen kiveszett, de a hagyományos kínai orvoslás ma is használja a moxázás, vagyis melegítéses, égetéses gyógymód formájában.
A füstölést leginkább a következő módokon használhatjuk a gyógyulás támogatására:
- Életterünk levegőjét fertőtleníthetjük tömjén és borókabogyó keverékével, fehér zsályával, palo santoval, kámforral, de füstölhetünk a kórokozók elpusztítására 100% tiszta, jó minőségű füstölőpálcikát is, mely fertőtlenítő hatású növényekből készül.
- Mivel a betegség általában sok félelemmel és negatív gondolattal jár együtt, érdemes megfelelő füstölővel teret is tisztítani - ezek a tisztító növények és keverékek fizikai szinten fertőtlenítenek is - hogy az így „felkönnyült” tér a gyógyulás felé vezessen.
- Megfelelő növényekkel javíthatjuk a beteg hangulatát, oldhatjuk az ilyenkor gyakran fellépő depresszív gondolatokat: például egy vidám narancsos füstölőkeverékkel vagy pálcikával, a bátrabbak pedig füstölhetnek masztix gyantát, kamillát, körömvirágot, orbáncfüvet és angelikagyökeret, melyek szinte meghívják a napsugarat a szobába, és elűzik a búskomorságot.
- A betegség során megcsappanó életerőt és lendületet pedig mirhával, fenyőgyantával, cédrussal, kakukkfűvel és rozmaringgal tudjuk „visszacsalogatni”. Ezek közül a cédrus vagy a fenyő pálcika formájában is elérhető, a többi növényt leginkább rácsos edényen ajánlott füstölni.
- A fizikai szinten immunerősítő növényekből - mint például a cistus és az echinacea - ha éppen tea formájában fogyasztjuk őket, nem pedig valamilyen kivonatként, akkor tehetünk belőlük a füstölőrácsra is egy kis gyanta ( pl. kopál, dammar vagy tömjén ) kíséretében. Füstölve a lelki-szellemi ellenállóképességet erősítik.
- A mirha és a vetiver abban tud segíteni, hogy egy ilyen sokszor nehéz helyzetben ne veszítsük el a talajt a lábunk alól,
- Míg a levendula azon túl, hogy segít az ellazulásban, kitisztítja a körbe-körbe kavargó gondolatokat.
- A sokak által közkedvelt szantálfa pedig visszahozza a harmóniát és békét a háborgó hétköznapokba, hogy a középpontunkba visszakerülve ismét optimistán nézzünk előre.
Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ezekkel a hatásokkal csak abban az esetben számolhatunk, ha 100% tiszta és természetes növényi részeket füstölünk, legyen az rácsos edényen, faszénen elfüstölt füstölőszer, pálcika vagy füstölőkúp. Beltéren - hacsak nem teret tisztítunk - nem ajánlatos faszénen füstölni, ezért inkább a rácsos edény használata valamint a füstölőpálcikák javasoltak. Ez utóbbiak közül a japán pálcikák különösen jók lehetnek, hiszen minimális füsttel égnek - sőt léteznek teljesen füstmentesen izzók is - ezek különösen abban az esetben lehetnek hasznosak, ha a légtérben füstérzékelő vagy légzési problémával küzdő beteg van. Ha pedig füstölünk, akkor legalább naponta egyszer szellőztessünk is.
Szerző: Papp Csilla
STRESSZMENTESEN A HÉTKÖZNAPOKBAN – TERMÉSZETES FÜSTÖLŐKKEL
Az őszi napok beköszöntével – amikor az iskola is elkezdődik - az élet visszakerül a régi kerékvágásba, ami általában együtt jár a hétköznapi rohanással, a folyamatos sietséggel, a véget nem érő feladathalmazokkal, és az azon járó agyalással, hogy mit kell még elintéznünk, vagy hogy időben odaérünk-e valahova.
Magát a stresszt igazából nem a sok feladat okozza, hanem az azon való folyamatos agyalás, az ebből fakadó félelmek, a rendszeres újratervezés – ez utóbbiból az elmúlt másfél évben bőven kijutott mindenkinek.
Ha azonban képesek vagyunk egy ellazultabb állapotból működni, akkor képesek vagyunk a feladatok között priorizálni – mert nem igaz, hogy mindegyik egyformán fontos – és akkor tényleg csak azokat végezzük el, amelyek valóban fontosak, és akkor, amikor annak itt van az ideje.
Ezt hívják a modernkori kutatások FLOW állapotnak.
A természetes növényi füstölők abban tudnak segíteni, hogy akár már reggel ebbe az ellazultabb, mégis koncentrált állapotba bele tudjunk kerülni,vagy ha a nap folyamán kibillennénk, akkor visszakerülhessünk, este pedig az összes napi stressztől teljesen megszabadulva tudjunk lepihenni aludni.
Ez utóbbi különösen fontos – hiszen kutatások igazolják, de egy okosóra is megmutatja a tulajdonosának – hogy a stresszt nem lehet kialudni, a stresszt csak elengedni lehet, s lehetőleg még lefekvés előtt, hogy valóban pihentető alvásban legyen részünk.
Reggeli napindító füstöléshez kiváló lehet a citrusos omani tömjén, vagy a kámforos illatú mexikói copal blanco gyantája, és elég csak benyúlni az otthoni fűszerek közé, és némi rozmaringot, kakukkfüvet, mentát adni hozzá. A gyakrabban füstölők bővíthetik ezt a „Jó reggelt” keveréket a fényhozó angelikagyökérrel vagy a jókedvre hangoló örvénygyökérrel, a nagyon elszántak pedig némi valódi kámforral. Ez utóbbi garantáltan elűzi a hosszú éjszaka fáradtságát.
Szerző: Papp Csilla
SZÚNYOGRIASZTÁS TERMÉSZETESEN
A jó idő beköszöntével egyre több időt töltünk a szabadban. A kertben vagy teraszon üldögélés, sütögetés szépségét gyakran beárnyékolják a szúnyogok, rovarok, bogarak, távol tartásukra pedig általában a boltokban leggyakrabban elérhető teljesen szintetikus spirálokat és gyertyákat használjuk, pedig erre is létezik 100% természetes és tiszta alternatíva.
S hogy ez miért lehet probléma? Mert még kültéren is belélegezzük a füstöt - hiszen viszonylag közel kell elhelyezni őket – és a füst összetevői a tüdőn keresztül a véráramba kerülnek. Ezért aztán egyáltalán nem mindegy itt sem, hogy mit és hogyan füstölünk.
A leghatékonyabb védelmet a faszenes füstölés adja, mert ez füstöl a legintenzívebben, és mert az erős füst önmagában is távol tartó erő. Ha pedig a faszénen olyan természetes növényi részeket ( gyantákat, szárítmányokat ) füstölünk el, melyek illatát nem szeretik a kis betolakodók, akkor a füst erejét még meg is többszörözhetjük. Ilyen például a gyanták közül a tömjén, a fenyőgyanta és guggul, a növényi szárítmányok közül pedig az ánizsmag, a levendulavirág, az indiai citromfű, a rozmaring, a zsálya, a boróka ( fa, bogyó és hajtás ), a bazsalikom, a szegfűszeg, a tuja, a vadkakukkfű.
Az egyik legegyszerűbb megoldás azonban, ha darált kávét vagy kávézaccot füstölünk faszénen, vagy egy aludobozban önmagában meggyújtva.
Ezekből a növényekből az izzó fára vagy faszénre is dobhatunk a sütögetés végeztével, így nem csak kellemes illatban lesz részünk, hanem garantáltan szúnyogmentesen élvezhetjük a sütögetés utáni borozgatást a hamvadó parázs mellett. Kész füstölőkeverék is kapható SZÚNYOGRIASZTÓ néven.
Aki mégis maradna a „kényelmesebb” megoldás mellett, annak is van miből választania, hiszen több gyártó is kínál már 100% tiszta szúnyogriasztó füstölőpálcikákat, kúpokat és spirálokat, melyek teljesen természetes összetevőkből állnak – mint például szantálfa, tölgyfa és babérlevél őrlemény -, és rendszerint citronella illóolajat is tartalmaznak. Ez utóbbi szintén 100% természetes és semmi esetre sem szintetikus.
Ezek közül a spirál füstöl a legintenzívebben, illetve a nagyobb ( mintegy 50 cm hosszú ) és vastagabb, kifejezetten kültérre készült füstölőpálcikák.
Ha valaki a füstölés helyett mégis inkább a gyertyára szavazna, akkor közülük is elérhető már szójaviaszból és valódi, 100% természetes illóolajokkal készült változat.
Szerző: Papp Csilla
A belső béke támogatása füstöléssel
„ Te magad légy a változás, amit a világban látni szeretnél” - így szól Mahatma Gandhi egyik híres mondása, melyet megvalósítva békés / erőszakmentes eszközökkel érte el, hogy India független állammá váljon.
Ennek analógiáján a mostani háborús, vészterhes időszakban több mint aktuális, hogy a békét először önmagunkban, belül találjuk meg, hogy utána kívül is megvalósulhasson.
A belső béke állapotának elérésében – mely a meditáció egyik célja is – ősidők óta a füstölők segítenek.
A valódi növényi részek ( gyanták, gyökerek, levelek, virágok, termések ) különböző formában elfüstölve – megfelelő növényválasztás és kombináció esetén – hathatósan képesek segíteni, hogy elcsendesedjünk, lenyugodjunk, elengedjük a napi stresszt és a félelmeket, és ezáltal megtaláljuk a belső békénket. Még akár meditáció nélkül is, de természetesen a rendszeres relaxáció és/ vagy meditáció jelentősen növeli a „hatékonyságot”.
Az egyik ilyen növény, melyet ősidők óta füstölnek a belső béke elérése érdekében, a valódi fehér szantálfa ( santalum album ). Jellegzetes édeskés illata ellazítja a testet-lelket-szellemet, és segít a belső középpont megtalálásában. Nem véletlenül használják évezredek óta Keleten a meditáció kísérésére.
Leggyakrabban pálcika formájában füstölik, de természetesen kapható vágott formában is, melyet füstölőrácsos edényre vagy faszénre helyezhetünk.
A valódi fehér szantál nem olcsó mulatság – szakrális voltánál fogva soha nem is volt az – ezért sajnos a forgalomban lévő, olcsóbb árkategóriájú szantálfa füstölők egyáltalán nem tartalmazzák, hanem helyette szintetikus aromával vannak átitatva, ezért hiába is várnánk tőlük azt a csodás hatást, amiért Keleten oly nagy becsben tartják. Hiszen jótékony hatása csak a 100% természetes, jó minőségű növényi füstölőknek van.
Tibetben a fehér szantált gyakran kombinálják a Bibliában is többször említett nárd / nárdus gyökérrel, mely a mi macskagyökerünkkel rokon, de nyugtató hatása jóval erősebb.
A keresztény kultúrkör füstölőinél maradva a tömjén és a mirha ( az Ég és a Föld szimbolikájaként ) együtt füstölve szintén erőteljes kiegyensúlyozó, középpontba helyező hatással bír, hiszen a tömjén igen jó stresszoldó, a mirha pedig kiválóan oldja a félelmeket.
Az ókori Mezopotámiában és Közel-Keleten a libanoni cédrus töltötte be ezt az erőt adó, középpontba helyező és belső békét hozó szerepet. Babilonban tonnaszámra füstölték, aminek nyomán az eredeti lelőhelyén ma már csak nyomokban fellelhető. Füstölőszerként manapság még korlátozottan elérhető, de Atlaszcédrus változatából jó minőségű pálcikát találhatunk a francia Aromandise cég 100% természetes Herbosense füstölőcsaládjában.
A belső békéhez vezető királyi út pedig nem más, mint a füstölőszerek királya: az aloéfa vagy sasfa, melyet az arabok oudh-nak hívnak, a japánoknál pedig jinkoh a neve.
Évezredek óta ő a világ legdrágább füstölőanyaga – jóval drágább az aranynál is – egyrészt mert még a szantálnál is nehezebb hozzájutni, másrészt pedig a hatása még a szantálnál is jóval erősebb.
Jellegzetes édes-fanyar-fűszeres illatából elég néhány mély szippantás, és szinte azonnal a belső középpontunkba kerülünk.
Keleten azt tartják, hogy az aloéfa / sasfa / oudh segítségével könnyebben jutunk transz és más tudatállapotokba, valamint a legmagasabb tudatossági szintekre.
Ahogy a mondás tartja: " A szantálfa a kezdők illata, a sasfa pedig a beavatottak gyémántja. "
Nálunk leginkább pálcika formában érhető el, de az olcsóbb árkategóriában – és itt még az 1.000 Ft/ doboz is olcsónak minősül – szintén fennáll a veszély, hogy a termék részben vagy egészben szintetikus aromát tartalmaz.
Valódi és jó minőségű forgácsaihoz nehéz hozzájutni: az utóbbi években a fehér szantálhoz hasonlóan Indonéziában kezdték el ellenőrzött körülmények között termeszteni, és innen csak engedélyek és tanúsítványok birtokában lehet kihozni.
Az aloéfa valódi szerelmeseit azonban senki és semmi nem tántoríthatja el attól, hogy a híres japán KOH-DO füstölőszertartás útját járják: itt a faforgácsokat rituális keretek között kíméletesen füstölik el egy speciális faszénen.