Görög Tömjén Citrom

gyan043
Kattints a képre a nagyobb méretért
Nincs raktáron
Ár:
690 FT
990 FT
Darabszám:
Kiszerelés:
10 g

A görög tömjének ( "sima" és athosi" ) forgalmazását szüneteltetjük, a meglévő készletet kifuttatjuk a következő okok miatt:

  • a piacon jelenleg elérhető görög tömjének ( "sima" és athosi" ) szintetikus aromákkal és színezékekkel készülnek valódi növényi olajok, szárítmányok és kivonatok helyett
  • egyik fajtája sem a kolostorokban készül, hanem az erre szakosodott nagyüzemi gyárakban, ahol az imádkozás és a szakralitás nyomokban sem fellelhető

A régi hagyomány leírását azért itt hagyom, hogy emlékeztessen, hogy milyennek kellene lennie:

"A görög tömjének a szerb-ortodox hagyomány részét képezik, és először az Athos hegyén álló kolostorban készítették több száz évvel ezelőtt. Idővel más kolostorokban is elkezdték készíteni, és évszázadokig mindehol odafigyeléssel, szeretettel és imával vették körül. Az illatos tömjén alapját Etiópia fennsíkjairól származó legjobb minőségű tömjén képezte ( manapság valószínűleg a legolcsóbb ), melyet leporítottak, felhevítettek, hogy gyúrható masszát kapjanak, és ehhez keverték az illatos olajokat ( sajnos manapság már szintetikusat ), növényi szárítmányokat. Ezeket jól összedolgozták, gyúrták hetekig, miközben folyamatosan imádkoztak. A végén kinyújtották, feldarabolták, és a kis darabokat magnéziumporban ( talcum ) megforgatták, hogy ne ragadjanak össze. Ezért volt olyan jellegzetes a kinézetük az illaton túl is. A kezdetek kezdetén csak rózsaolajat használtak, így csak rózsatömjén készült, de idővel bővült a kínálat, és mindenki talált neki tetszőt. A görög tömjénnek igen erőteljes, keleties az illata, érdemes vele óvatosan füstölni. Az eredeti athosi görög tömjén szemei általában kisebbek, fehérebbek voltak, és sokkal lágyabb, balzsamosabb volt az illata. "

Kifutó!