MINTABOLT ( VÁSÁRLÁS ÉS TANÁCSADÁS )
1134 BP. CSÁNGÓ U. 8.
H-K-CS: 9-17, SZE: 9-18
P: 9-16, SZOMBAT: ZÁRVA
TEL: 06-1-412-14-00

Az Ön kosara jelenleg üres
(0)

50.000 Ft felett ingyenes a kiszállítás.

A rendelési folyamat megkezdése előtt kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

Füstölés rácsos edénnyel

A füstölőrácsos edénnyel való füstölés egy régi tradíció új köntösben, mely lehetővé teszi, hogy a füstölés visszakerüljön az emberek hétköznapi életébe.

Ehhez szükségünk van:

 • egy füstölőrácsos edényre vagy egy meglévő aromalámpára, melynek levehető a tálkája, és a helyére a füstölőrács ( rozsdamentes acél vagy réz ) kerül
 • teamécses
  FIGYELEM ! sztearin ( pálmaolaj ) vagy méhviasz mécsest ne használjunk !
  ÖTLET: ha üveg mécsestartóban égetjük a mécsest ( kivéve az alumínium tálkából ), akkor sokkal koncentráltabban és egyenletesebben adja le a hőt. Ha túl nagy lenne a mécses lángja, vágjunk le picit a kanócból.
 • esetlegesen szederlevél vagy alufólia, ha zavar bennünket, hogy bizonyos gyanták annyira megfolyhatnak a rácson, hogy átcsöpögnek rajta, vagy nem szeretnénk a rácsot külön tisztítani
 • kefe a rács tisztításához
  FIGYELEM ! A kicsi rozsdamentes kefét mindig csak az egyik irányba húzzuk, különben nagyon könnyen kitörnek a fogai.
 • füstölőanyag
 • adagolókanál ( általában réz )

Ha van otthon egy levehető tálkájú aromalámpánk, akkor elegendő csak egy megfelelő méretű füstölőrácsot venni ( a méretválaszték 4,5 cm-től 12 cm-ig terjed ), és azt a tálka helyére tenni. Az általunk forgalmazott, speciálisan erre a célra készült edényeken a füstölőrács egy peremen helyezkedik el, ( kb. 7-9 cm távolságra a lángtól ) megakadályozva ezzel a rács elcsúszását, vagy leesését. Ez akkor fordulhat elő, ha például tértisztítás vagy más rituálé céljából közlekedünk az edénnyel.

A füstölés egészen egyszerűen úgy történik, hogy az edényben füstölőrács alá elhelyezzük a meggyújtott teamécsest, majd pedig a rácsra tesszük a füstölnivalót ( 1-2 adagolókanálnyit ), mely lehet simán natúr gyanta ( pl. tömjén vagy mirha ), vagy lehet egy előre elkészített keverék. Ha nem szeretnénk, hogy a gyanta beleragadjon a rácsba, elhelyezhetünk a füstölnivaló alatt egy kis szederlevelet vagy alufóliát. Amennyiben ezek nélkül füstölünk, akkor a füstölés befejeztével, ha a rács is kihűlt már, egy speciálisan erre a célra kialakított kis kefével ( vagy bármilyen más drótkefével ) meg tudjuk tisztítani a rácsot. Ha a gyanta nagyon beleragadt, akkor próbálkozhatunk azzal is, hogy a rácsot egy csipesz segítségével egészen közel tartjuk egy mécses lángjához, és kiégetjük vele a maradék gyanták. Nyugodt szívvel használhatjuk a konyhai fémdörzsit  és a mosogatógépbe is beletehetjük a rácsot.

 

A füstölőráccsal való füstölés előnyei:

 • könnyű és gyors használatba vétel, nem kell megvárni, míg a faszén átizzik
 • minimális füst, mely lehetővé teszi a kis légterekben való használatát is ( mai lakások szemben a nagy légterű templomokkal )
 • alacsonyabb hőfok, mely által a a füstölőanyagok illata jobban érvényesül ( a faszenes füstölésnél gyakran szembesülünk azzal, hogy a füstölőanyag hamar elszenesedik, és csak égett szagot érzünk )

A füstölőráccsal való füstölés hátrányai:

 •  a füstölőrácsot tisztítani kell
 • a füstölés rituális karaktere elveszhet a gyors használatba vétel mellett ( ezt pótolhatjuk azzal, hogy a füstölés elkezdése előtt néhány másodpercre megállunk, és tudatosítjuk magunkban, hogy mi a célunk a füstöléssel )
 • bizonyos vélemények szerint energetikailag nem egyenértékű a faszenes füstöléssel. Ezt döntse el mindenki saját maga.

 Kérjük, hogy a füstölés során tartsák be a nyílt láng használatára vonatkozó biztonsági előírásokat !

Oldal tetejére >
< Előző oldal