Papp Csilla

Fehér szantálfa - India világa

Fehér szantálfa - India világa
Fehér szantálfa - India világa
???? Minden kultúrának megvoltak és megvannak ma is azok az ún. ikonikus növényei, melyek mélyen integrálódtak az ottani emberek életébe, sokszor és sokféleképpen használva őket. Ehhez persze az is kell, hogy az adott növény ott honos legyen ????
???? Ilyen volt az ókori Babilonban és Közel-Keleten a libanoni cédrus, Krétán a labdanum, Egyiptomban a tömjén és a mirha, Tibetben a szálafa, Indiában pedig a fehér szantálfa, vagy egyszerűen csak szantál.
???? Amikor szantálról írnak, vagy beszélnek - márpedig ilyet sokat találhatunk több száz vagy ezer év előttről a különféle szankszrit iratokban, mint pl. a Nirukta - akkor az alatt mindig a fehér szantálfát értik, mely elkísérte és kíséri még ma is az ottani emberek életét a születéstől kezdve egészen a halálig.
???? A Gangesznél történő hamvasztások során például gyakran tesznek a halott mellé ebből a drága aromás fából, hogy segítsen a léleknek egy magasabb szinten újjászületnie.
???? De a hétköznapi élet minden területén is napi szinten használják az ottani emberek, legyen az füstölő, gyógyszer, kozmetikum ( púder, olaj ), parfüm vagy afrodiziákum. Nem telhet el nap szantál nélkül ????
???? A szantál szinte eggyé vált Indiával és az ottani emberekkel, és az egyik legszebb ajándék, amit India a világnak valaha adott.
???? Ennek persze sajnos az lett az eredménye, hogy növekvő keresletet kielégítendő a túlzott kitermelés szinte a kihalás szélére juttatta ezt a fafajt is a tradícionális élőhelyein: Mysore és Karnataka környékén, ezért az indiai kormány védetté nyilvánította és korlátozta a kitermelést és a kivitelt.
???? Világszinten azonban nincs még védetté nyilvánítva, és mivel a kereslet nemhogy csökken, hanem inkább növekszik az utóbbi évtizedekben, ezért új utakat keresnek ennek a kielégítésére.
???? De erről a következő posztban olvashatsz.
fotó: Simon / pixabay
szantálfa

Kapcsolódó termékek

További blog bejegyzéseink

Fehér szantálfa - minőségi különbségek

????A növényi készítményeknél, legyen az akár tea, tinktúra, illóolaj vagy füstölő, nagyon fontos az alapanyag minősége.
???? A szakrális anyagoknál, mint amilyen a fehér szantálfa is, pedig még annál is fontosabb????
???? A valódi, jó minőségű fehér szantált a fa aromás gesztjéből nyerik, mely leghamarabb 5-10 év után kezd "kifejlődni" a fa belsejében, és minél idősebb, annál nagyobb és annál több aromás olajat tartalmaz.
???? Ennek megfelelően a fehér szantálfa minősége is széles határok között mozoghat, kezdve a szintetikus aromával átitatott hamisítványtól ( mi is belefutottunk már ilyenbe ???? ) a prémium minőségű MYSORE -ig vagy MYSORE QUALITY-ig.
???? Ez utóbbi azt jelenti, hogy vagy közvetlenül Indiából érkezik ( ami igen ritka ), vagy nem Indiából jön, de mégis olyan a minősége. Ezt a minőségi kategóriát is megtalálhatjátok már nálunk, mely annyira finom, hogy csak üveg csomagolásban tesszük elérhetővé.
???? A MYSORE minőség egy külön alfaját jelöli az amúgy is különleges Santalum album fának, melynek barnább a törzse, kisebbek a levelei, és kevesebb helyen marad meg, mint a többi társa, mert jóval érzékenyebb a talajviszonyokra, és a klimatikus körülményekre.
???? Cserébe viszont a 40 éves fák gesztje sokkal több olajat tartalmaz, így sokkal illatosabb-aromásabb lesz, ezért hívják MYSORE minőségnek.
???? Nálunk jelenleg a következő minőségi kategóriák elérhetők:
???? Santalum spicatum Ausztráliából - illata és intenzitása hasonló az alacsony olajtartalmú santalum album-hoz.
???? Santalum album alacsony olajtartalommal Indonéziából: ez fiatal ( 5-15 éves ) fák gesztjének aprítéka, finom, de nem túl intenzív illattal.
???? Santalum album magas olajtartalommal Indonéziából: ez idős ( min. 40 éves ) fák gesztjének aprítéka, nagyon finom, intenzív illattal.
???? Santalum album MYSORE minőség Indonéziából: ez is idős ( min. 40 éves ) fák gesztjének aprítéka, különösen finom és még intenzívebb illattal.
???? Santalum album MYSORE Indiából:  ez is idős ( min. 40 éves ) fák gesztjének aprítéka, különösen finom és a legintenzívebb illattal.

Lehet-e valódi szantálfa egy olcsó füstölőpálcikában ?

A kérdés természetesen költői, és valószínűleg sokan tudják rá a választ: NEM. És rózsa sem, és jázmin sem, és aloéfa sem, meg még sok minden más sem.

Mert miről is szól a füstölés ? VALÓDI ÉS LEHETŐLEG JÓ MINŐSÉGŰ növényi részek ( gyanta, gyökér, szár, fa, levél, virág, termés ) tűz általi elhamvasztásáról. Így egész egyszerűen, csak a fizikai szintre koncentrálva.

Amikor azon gondolkodtam, hogyan is tudom ezt egyszerűen elmagyarázni, jött az ötlet, hogy annyi sok-sok év után vegyek egy doboz hatszögletű pálcikát ( mert hát fotózni akartam, az nem volt kétséges ), így hát szombaton délelőtt a veresegyházi piacon elbattyogtam a megfelelő kereskedőhöz, aki előtt eddig mindig csak tovasétáltam, és elvettem egy doboz "szantálfa" pálcikát. 200 Ft ( bruttó ) ár volt kiírva, majd az árus megkérdezte, hogy nem akarnék-e inkább 3 csomaggal venni, mert akkor 500 Ft-ba kerülne ( a 3 db )... Mosolyogva mondtam, hogy elég lesz 1 doboz, fizettem és tovalépkedtem.

És akkor jött a megoldás is, hogy számoljunk kicsit 

1. Szóval, ha 3 db-ot veszünk, akkor egy doboz bruttó ( ! ) 167 Ft-ba kerül, ebből 35 Ft az ÁFA ( ha megfizetik  ), tehát marad nettó 132 Ft.
2. Az árus nagykerben vásárol, tehát van egy nagyker ára is, én 120 Ft / db-ról hallottam, de akciósan , nagy tételben, áfa és számla nélkül ( hisz Magyarországon élünk ) biztosan lehet még ennél is olcsóbb...
3. A nagyker vagy egy hollandiai nagykereskedéstől vásárol vagy közvetlenül Indiából és ő is keres rajta...
4. Indiában, ha nem közvetlenül a gyártótól vásárol, akkor még az ottani kereskedő cég is keres rajta...
5. A pálcikáknak Indiából el kell jutniuk Magyarországra, ez sem két fillér...
6. A 20 db pálcika papír csomagolásban és hatszögletű papír dobozban van, aminek szintén költsége van...
7. Az embereknek, gépeknek, amelyek előállítják szintén költsége van, még ha Indiáról beszélünk akkor is...
8. És ha egy pálcika kb. 1 gramm, aminek a fele maga pálca, és csak a másik fele "füstölőanyag", akkor sem jön ki a matek, egyszerűen túl olcsó, hogy igaz legyen.

Akkor kérdezem én, hogy mi van a dobozban ? 

Amit füstölőanyagnak vagy szernek hívunk, az biztosan nem, mert csak összehasonlításképpen, ha éppen hozzá lehet jutni valódi indiai Mysore fehér szantálhoz, annak kg-ja ott Mysore-ban legalább 400€ ( kb. 140.000 Ft ), ha nem több, illóolajként pedig még horribilisebb az ára, nálunk a Santalum album illóolajból 5 ml ( kb. 100 csepp ) 12.900 Ft.

Szóval a valódi, jó minőségű növényi "alapanyagok" nem meglepő módon pénzbe kerülnek. Minél ritkábbak, és minél jobb minőségűek, annál többe. Határ a csillagos ég.

És hogy akkor mi van ezekben a pálcikákban ? Ez már a következő írás témája... 

Fehér szantálfa - új utak

???? Ahogy az előző bejegyzésben is már említettem, Indiában a fehér szantálfa már az 1970-es években védetté lett nyilvánítva, ezért kitermelését államilag szabályozták, ami azt is jelentette, hogy jóval kevesebb jutott a nemzetközi piacra, az is jórészt sajnos fekete kereskedelmen keresztül, ami azon kívül, hogy egyáltalán nem etikus ( hiszen illegálisan, rablógazdálkodás keretében vágják ki a fákat ), de az árat is nagyon felhajtotta.
???? Mivel a szantálfa ősidők óta keresett termék nem csak Indiában, ezért sok embert arra sarkallt, hogy új utakat keressen, mely biztosítja a jó minőségű és ellenőrzött gazdálkodást, a fenntarthatóságot és az elfogadható árat.
???? Ez a törekvés szantálfa ültetvények formájában kelt életre Indonéziában és Ausztráliában, ahol mind a Santalum spicatum, mind pedig az aromásabb Santalum album fajt is tudatosan termeszteni kezdték, mégpedig úgy, hogy az ottani kormányok támogatják és szabályozzák a telepítést és a kitermelést.
???? Erről olvashattatok bővebben az AROMATIKA magazin 5.4.-es, 2018 téli számában.
???? A nálunk készleten lévő Santalum spicatum és a most beérkezett Santalum album is ilyen ültetvényről származik.

Hozzászólások