MINTABOLT ( VÁSÁRLÁS ÉS TANÁCSADÁS )
1134 BP. CSÁNGÓ U. 8.
H-K-CS: 9-17, SZE: 9-18
P: 9-16, SZOMBAT: ZÁRVA
TEL: 06-1-412-14-00

Az Ön kosara jelenleg üres
(0)

50.000 Ft felett ingyenes a kiszállítás.

A rendelési folyamat megkezdése előtt kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

ALLAH KÖNNYEI: így hívják Ománban a világ legfinomabb tömjénjét.

A világon egyetlen helyen, az omani szultánság Dhofar nevű régiójának száraz sivatagaiban találhatóak azok az alig hat méteresre növő fák, melyek a világ legdrágább és legkeresettebb tömjénjét adják, az al-Hojarit. A citromsárgától az egészen hófehérig terjedő színekben pompázó gyanta adja azt az igazi magas minőségű tömjént, melynek gyógyereje messze földön híres, ám ezt is megelőzi a smaragdzöld tónusú színváltozat, melyből évente csupán pár kilogrammot szüretelnek.


Az igazi tömjén


A Boswellia nemzetség legalább 20 vadon növő bokros vagy alacsonyra növő fát foglal magába, melyek közül tömjént négy faj ad: A Boswellia carterii Szomáliában, Afrikában és Jemenben őshonos, A Boswellia serrata Indiából származik és aromája messze elmarad akár a Boswellia sacra-tól, akár a B. freraena-tól. A Boswellia frereana Afrikában, észak-Szomáliában található nagyobb számban, ám gyantája nem tartalmazza a boswellin savat, mely az egyik összetevője a tömjénnek, végül pedig a negyedik faj a Boswellia sacra, mely Omanban őshonos, és a világ legfinomabb tömjénjét adja, nevében pedig nem véletlenül szerepel a szent elnevezés. Többek között pedig valószínűsíthető, hogy ez utóbbi faj tömjénjét vitték a Megváltó születésekor is ajándékba a napkeleti bölcsek.


Amikor az al-Hojarit szüretelik


Omanban csupán két törzsnek van engedélye a tömjén szüretelésére, ami a mai napig kézzel történik: a Bait Kathir és az al-Mahra törzsnek. A törzsön belül apáról fiúra öröklődnek a tömjént adó fák, melyeket nagy szaktudással, hozzáértéssel, tapasztalattal szüretelnek, és végtelen alázattal, tisztelettel viseltetnek irántuk. Januártól márciusig a sötétebb színű tömjént gyűjtik, majd Augusztustól októberig a fehér, citrus és zöld színű könnyeket szüretelik. A tömjént adó fák nyolc-tíz éves korukra érik el azt az érettséget, hogy gyűjthető legyen a tömjénjük. A tömjén tejfehér nedv formájában –melyet shahaz-nak vagy uban-nak hívnak - szivárog lassan a fa törzsén ejtett tucatnyi vágás nyomán. Lényeges, hogy a vágásokat a fa azon oldalán ejtsék, ahol szélárnyék van. Az első vágás megnyitja a fa pórusait, és engedi távozni a szennyező anyagokat a növényből. Éppen ezért az első gyantát kb. tíz napig hagyják száradni a fán, és nem is szedik le, gyűjtik össze. Ezek után a szüretelők visszatérnek, hogy a második vágást is megejtsék a fán, melyet szintén hagynak megszáradni a növényen, majd a harmadik vágás ejtésekor begyűjtik a második vágásból származó gyantát. Minden egyes következő vágás nagyobb hozamot eredményez az előzőnél, sőt a szüretelt gyanta aromásabb és potensebb is, mint az előtte lévő vágásból származó. Egy Boswellia sacra fa átlagban 1 kg tömjént ad évente.


A legmagasabb minőség


A legmagasabb minőségű tömjének azok, melyek nem folynak végig a fa törzsén, hiszen ez utóbbiak szennyeződhetnek, illetve csak összetörve, roncsolva, törmelékkel együtt lehetséges a begyűjtésük. A szüret után tevekaravánokkal szállítják a szárító és válogató helyre, ahol általában 10-12 héten keresztül száradnak, és keményednek a gyanták.


Az al-Hojari tömjének osztályozása

A szüret végén már csak a válogatás marad hátra. Ilyenkor a szüretelők osztályok szerint csoportosítják a tömjéneket, és a legmagasabb minőséget a Royal-Hojari-t teljesen külön választják a többitől, hiszen ez magát őfelségét az Omani Szultánt illeti meg. A válogatást színek, és formák szerint végzik el, a formák alapján csepp, gömb, darab és törmelék kategóriákat választanak el egymástól. Minél nagyobb és szabályosabb a gyanta, annál drágábban adható el. A gyantákat a fényhez tartva vizsgálják meg, így látszódnak az elszíneződések, vagy az esetleges szennyeződések. Ezek után a tömjént szobahőmérsékleten tárolják, fénytől, hőtől és nedvességtől óvják, iszen csak így érhető el a legmagasabb minőség.

Royal (“Fosos”) Hojari : csontfehér gyanta esetleg kékes, vagy zöldes árnyalattal, a legmagasabb minőségű tömjén, melyet őfelségének, Oman szultánjának gyűjtenek.       
Superior (“Fusoos”) Hojari:   Zöld és sápadt sárga színű gyanta, citromsárga, citrusos, lime aromákkal, a legjobb választás azoknak, akik a tömjént homeopátiás céllal szeretnék használni       
Shazri Hojari:   sárga, borostyán fehér és zöld tömjén keveréke, csak füstölésre használják       
Najd Hojari:    Borostyán, zöld és rózsaszín árnyalatú. áttetsző gyanta, csak füstölésre használják       
Sha’abi Hojari: fekete és barna, ezt a fajta gyantát a tengerhez közel növő fákról szüretelik. Magas olajtartalma miatt füstölésre és illóolaj lepárláshoz használják

Tömjénút

A tömjénút, a világ egyik legrégebbi kereskedelmi útvonala Dhofarból indult, és Sanaa-án, Mekkán és Medinán keresztül vezetett. A mai Jordánia területén fekvő Petrában kétfelé ágazott: az északi útvonal a Földközi tenger partján fekvő Gázába vitt, míg a keleti útvonal Damaszkuszba. Ókori írók elmondása szerint a Dhofartól Gázáig tartó mintegy 3400 km-es utat 100 nap alatt tették meg a tevekaravánok. Ami busásan megtérült, hiszen az ókorban a tömjén az egyik legértékesebb árucikk volt, ami az Arab félsziget déli régióját (a mai Jemen és Oman területén élőket, akkoriban Sábai Királyság ) jóléthez segítette.


Al-Hojari a gyógyító


A tömjén elsősorban az idegrendszerrel kapcsolatos terápiákban lehet nagy segítségünkre. Az al-Hojari tiszta, éteri, édes balzsamos illattal égő gyantája nyugtatató és stabilizáló hatású, citrusos, fás jegyei pedig segítik a koncentrációt, és a tisztánlátást. Illata idegnyugtató, jól alkalmazható depresszió, gyász, álmatlanság, stressz és szorongás esetén. Az al- Hojari-t érdemes magában füstölnünk, hogy aromája betölthesse az egész teret. Ilyenkor nem csupán az idegrendszerre hat pozitívan és nyugtatóan, hanem békét, állandóságot lelki stabilitást ad. Nem szabad azonban megfeledkeznünk ennek a csodálatos anyagnak a tisztító, fertőtlenítő hatásáról sem, hiszen a tömjén erős fertőtlenítő, antivirális, antibakteriális hatással bír, a nagy járványok idején éppen ezért a közösségi helyeken, vagy a betegek körül mindig is tömjént égettek, sőt a mai napig a templomok sajátja, hiszen nem csak az égiekkel való kommunikáció útjait nyitja meg, de meg is szenteli ezt a kapcsolatot. Mindezeken túl a tiszta tömjén, ahogy azt már a XI. században élt nagy gyógyító, Avicenna is leírta, jól használható a megfázásos, légúti megbetegedések során, hiszen oldja a nyákot, felszakítja a váladékot, ellazítja bordaközti izmokat, így nyugtatólag hat a köhögésre, mindemellett pedig enyhe köptető hatású is, főként a hurutos köhögés, asztma, melléküregi dugulások esetén áldásos a hatása. A tömjént jól lehet alkalmazni reumatikus megbetegedések esetén is, hiszen kiváló izomfájdalmak, izomgyengeség, ízületi merevség, fájdalom, és gyulladás kezelésére. Régi herbáriumokban fellelhető receptek szerint egyenlő rész levendulavirág, masztix és tömjén keverékét  kell elfüstölni, a fájó végtagokat pedig a gyógyító füstbe kell tartani, vagy a betegnek egy széken ülve és az alá helyezve a füstölőedényt, az egész testét a gyógyító füstben kell füröszteni. Végül de nem utolsó sorban a tömjént, mint illóolajat használhatjuk különböző kozmetikai szerekben, krémekben és gélekben, hiszen fertőtlenítő hatása miatt nem csupán a sebkezelésre, fekélyek gyógyítására, sebek tisztítására használják, horzsolások, zúzódások során veszik hasznát, de sejtregeneráló tulajdonságai miatt az érett, hegesedésre hajlamos bőr ápolására is kiváló választás.

 

Oldal tetejére >
< Előző oldal