MINTABOLT ( VÁSÁRLÁS ÉS TANÁCSADÁS )
1134 BP. CSÁNGÓ U. 8.
H-K-CS: 9-17, SZE: 9-18
P: 9-16, SZOMBAT: ZÁRVA
TEL: 06-1-412-14-00

Az Ön kosara jelenleg üres
(0)

Füstölés faszénnel

A faszénnel való füstölés a régi, hagyományos módja a füstölésnek, melyhez még ma is sokan ragaszkodnak, rituális, energetikai vagy egyéb okok miatt.

Ehhez a következőkre van szükségünk:

  • hőálló edény ( fém vagy kerámia ) vagy egyéb füstölőtartó pl. Abalone kagyló a sámánisztikus hagyományban
  • száraz füstölőhomok ( kvarchomok )
  • faszén ( öngyulladós vagy sima, vagy egy darab szén a kályhából vagy a tábortűzből )
  • csipesz, mellyel a faszenet megfogjuk
  • tűzszerszám ( gyufa vagy öngyújtó ), mellyel a faszenet meggyújtjuk
  • füstölőanyag

Egy tűzálló edénybe tegyük bele a homokot, melynek az a szerepe, hogy így a faszén szépen megtartja a parazsát, illetve a hő egyenletesen eloszlik, és mivel közvetlenül nem érintkezik a faszén az edénnyel, ezért nem okoz elszíneződést sem.

Amennyiben a kényelmes öngyulladós faszén mellett döntöttünk, figyeljünk a begyújtási folyamatra, mert előfordulhat, hogy a faszén úgy gyullad meg mint a tűzijáték. És mivel a füstje sem igazán kellemes, ezért javasolt a faszén begyújtását a szabadban ( kertben, teraszon ) elvégezni. A begyújtási folyamat úgy történik, hogy a csipesszel megfogott faszenet egy gyertya vagy az öngyújtó lángja fölé tartjuk, és látni fogjuk, hogy a faszén egy kis részen szikrával elkezd reagálni, amely lassan tovaterjed. Ekkor tegyük a faszenet élére állítva a homokba, és hagyjuk, hogy a levegő és a szél elvégezze a többi munkát. Természetesen tarthatjuk a faszenet végig a csipesszel is.

Néhány perc múlva látni fogjuk, hogy a faszén egy fehér hamuréteggel bevonódik. Ha a faszén teljes mértékben bevonódott ezzel a hamuréteggel, ami azt jelenti, hogy teljesen átizott, akkor rádönthetjük/rátehetjük a füstölőhomokra.

Nem öngyulladós faszén esetén sokkal több időre és türelemre van szükségünk, hogy a szén teljesen átizzon, viszont nem is fogjuk érezni az öngyulladást segítő vegyi anyag illatát, és természetesen be sem lélegezzük. Lehet már olyan öngyulladós faszenet is kapni, melyben egy természetes anyag segíti a faszén könnyebb meggyúlását.

A homokra elhelyezett hamuréteggel bevont faszénre már rátehetjük a füstölőanyagot. Mivel a tapasztalat azt mutatja, hogy a faszén gyakran túl magas hőfokkal ég, ezért gyakran folyamodunk olyan praktikákhoz, melyekkel igyekszünk mérsékelni a leadott hőt:

  • rászórhatunk pici homokot
  • rászórhatunk kevés sót
  • tehetünk rá kicsi hőálló kerémialapkát

A homokkal való beszórásnak még az is az előnye, hogy ha másik füstölőanyagot szeretnénk rátenni, akkor egy hőálló kanál segítségével egyszeűen csak lekaparjuk a homokot a füstölőanyaggal együtt és rátesszük a másikat.

A faszenek mérettől és fajtától függően különböző ideig égnek, a 33 mm-es kb. 30 percig, a 40 mm-es kb. 45 percig, míg az 50 mm-es kb. 1 óráig.

A faszénnel való füstölés előnyei:

  • rituális, magas energetikai karakter
  • nagy hőleadás, ha ez kívánatos ( a különböző tömjénfajták magasabb hőfokon égnek )
  • nagy füstképződés, ha ez kívánatos pl. tértisztító rituáléknál vagy táncnál

A faszénnel való füstölés hátrányai:

  • sokkal több időre van szükség a szén begyújtásához
  • a füstölőanyag könnyen begyulladhat vagy szénné éghet a magas hőfok miatt
  • nagy a füstképződés akkor is, ha nem szeretnénk
  • a szénnek hosszú az utóizzása, ezért magasabb az égésveszély

 Kérjük, hogy a füstölés során tartsák be a nyílt láng használatára vonatkozó biztonsági előírásokat !

Oldal tetejére >
< Előző oldal